Prøv avisen

Skal vi spille ”Haps Hitler”?

Hvis man fjerner hagekorsene, SS-logoerne og minerne fra brættets felter, kunne ”Haps Hitler” næsten ligne enhver anden spilleplade. – Privatfoto.

I tiden efter Anden Verdenskrig var selv børns brætspil præget af krigen, fortæller en læser

I begyndelsen af februar bragte Kristeligt Dagblad en artikel om, at brætspil bliver mere populære og opfordrede læserne til at fortælle om deres yndlingsspil. Det fik en læser, Lilly Krarup fra Snejbjerg ved Herning, til at grave et gammelt spil frem fra gemmerne. Spillet hedder ”Haps Hitler” og er nok ikke fast inventar i mange spilskuffer.

”Jeg er født i krigens sidste år i Lemvig, og som jeg husker det, var jeg vel seks år gammel, da min storebror og jeg begge blev smittet med skoldkopper. Min far kom så hjem fra byen med et spil, som han havde købt i ’London Bazaren’. På trods af en lang arbejdsdag sad han ved vores senge og spillede med os den halve nat, for at vi skulle glemme den kløe, som holdt os vågne,” fortæller Lilly Krarup.

Spillet går ud på, at de allierede – England, Frankrig, Rusland og Amerika – skal vinde krigen. Først skal man tage tre SS-soldater til fange, derefter to medlemmer af Gestapo, og til sidst må man gå efter en af de fire ’store’ nazister: Himmler, Ribbentrop, Goebbels og Göring.

Undervejs er der betonspærringer og miner, og først når en af de sidste herrer er fanget, må spillerne gå efter Hitler. Til sidst tæller man point sammen og finder ud af, hvem der har vundet.

”Jeg har ikke gemt mange ting fra min barndom, men dette spil rummer så mange minder, at jeg har bevaret det,” fortæller Lilly Krarup.