Skovens konge smider sit sværd

Nu er det tid til at skille sig af med gevirerne. Det er usikkert, præcis hvorfor hjortene hvert år skifter gevir. –
Nu er det tid til at skille sig af med gevirerne. Det er usikkert, præcis hvorfor hjortene hvert år skifter gevir. –. Foto: .

For et halvt år siden svingede skovens konger deres store sværd. Med andre ord: Kronhjorte i brunst bragede hoveder og gevirer sammen i kampen om de mest attraktive hunner.

Nu er det tid til at skille sig af med gevirerne. Det er usikkert, præcis hvorfor hjortene hvert år skifter gevir, men en forklaring kan være, at gevirerne i løbet af efterårets magt- og magekampe tager så meget skade, at nogle af dem er ubrugelige til næste efterår.

LÆS OGSÅ: Fuglesang ved vintertide

Man kan godt sige, at gevirerne er lidt noget skrammel, men kampene går også virkelig hårdt for sig. Det sker tit, at hjorte omkommer i forbindelse med brunstkampe, for gevirerne kan virke som rene dolke. Det sker også, at hjortenes gevirer vikler sig sammen, og at hjortene så ender med at dø, fordi de ikke kan komme fri, fortæller naturvejleder Kim Christensen fra Nationalpark Thy

Det er et større projekt, når nye sværd skal gro på hjortens hoved, for et gevir kan veje op til 10 kilo. Men hjortens besvær med geviret, kan komme natur-entutiaster til gode, for de kasserede gevirer kan findes rundt omkring i naturen. Særligt i tæt skov eller på heder, hvor krondyrene færdes, og ofte ved grøfter, hvor dyrene hopper over, hvorved de slidte gevirer falder af.

De to gevirstænger fal-der af et ad gangen, så når det første er faldet af, vil kronhjorten forsøge at støde det andet af. Ellers giver det en voldsom uligevægt for hovedet, siger Kim Christensen.