Slægtsbibel lå gemt og glemt i skunken

I 1826 var en bonde på tur i København og købte en bibel, der blev en slægtsbibel, men også glemt undervejs, skriver hans tiptipoldebarn

Den gamle bibel fra 1826 er blevet flittigt brugt på Fyn. Den blev repareret i 1881. – Foto: Inge Dyrst.
Den gamle bibel fra 1826 er blevet flittigt brugt på Fyn. Den blev repareret i 1881. – Foto: Inge Dyrst.

Der er ikke mange turister i København i 1826. Men en af de få, der besøger hovedstaden af ren eventyrlyst, hedder Niels Larsen. Han er bonde i Langsted på Vestfyn. En forårsdag i 1826 får Niels Larsen lyst til at besøge København. Ikke fordi han skal noget i hovedstaden, han vil bare gerne se den.

Han rejser derfor til Assens for at finde et skib, der kan tage ham med til København. Starten på rejsen bliver noget nedslående, for kort efter afsejlingen flover vinden. Sejlskibet ligger lang tid ud for Assens og må vente på vind – tre uger er det foreløbigt blevet til i genfortællingen fra generation til generation.

Men Niels Larsen kommer til København og får set hovedstaden. Inden afrejse går han ind på børnehjemmet Vajsenhuset og køber en bibel. Og det er stedet at gøre det, for Vajsenhusets boghandel har på dette tidspunkt eneret på salg af bibeler. Prisen er tre rigsdaler og fire skilling. Det ved vi, for Niels Larsen noterer prisen og ”København den 26. april 1826” med sirlig blækskrift i Bibelen.

Bibelen er siden blevet brugt flittigt hjemme på Fyn, for det står noteret i den, at den er blevet repareret og sammenbundet i marts 1881.

Niels Larsen bliver sognefoged i Verninge. Bibelen går i 1923 i arv til sønnen Mads Nielsen, og senere til hans søn Christian Nielsen, som dør i 1961.

Ingen så herefter noget til den gamle slægtsbibel, før gårdens aftægtsbolig engang sidst i 1960’erne skulle ryddes i forbindelse med en ombygning, fortæller Christian Nielsens yngste søn, Julius Dyrst, født Nielsen, som er med til at rydde op på loftet i aftægtsboligen.

”Her lå den så i en skunk på første sal,” fortæller den pensionerede frugtavler. Han er i dag 93 år og bor ikke langt fra slægtsgården i en ældrebolig i Tommerup. Den læderindbundne bibel, som oldefar Niels Larsen købte en forårsdag for 194 år siden på sin tur til København, ligger på sofabordet.

Inden i den gamle bibel ligger et stykke papir, hvor Mads Nielsens hustru, Maren, nøje har noteret navn og fødselsdag på hvert af de ni børn, hun har født. Nederst på sedlen har Maren Nielsen tilføjet: ”Gud give dem alle sin rige Naade, Lykke og Velsignelse her i Tiden, og et saligt Liv i Evigheden. Deres moder.”

Nummer tre på børnelisten hedder Ane Marie Nielsen, født 1874, og er denne skribents oldemor.