Småfugle foretrækker kulden

Danmarks småfugle lider ofte kuldedøden, men bliver i landet vinteren over

Mange småfugle som musvitten må lade livet i vinterkulden.
Mange småfugle som musvitten må lade livet i vinterkulden. . Foto: Jan Steving/Polfoto.

Når den iskolde vind blæser om næbbet på den lille spurv, ville den måske gøre klogt i at flyve sydpå, ligesom så mange andre fugle gør.

Men vinter efter vinter dør de danske småfugle som fluer i den bidende vinterkulde. I vinteren 2011-2012 blev 25 procent af de små, danske fugle eksempelvis udryddet af frostgraderne.

Hvorfor har evolutionen ikke lært småfuglene at søge mod varmen, når kulden dræber dem igen og igen?

Det er alt i alt smartest for dem at blive her, også selvom vinteren er kold, forklarer Jon Fjeldså, professor ved Zoologisk Museum, som forsker især i fuglenes evolution.

”Der er en masse ulemper ved at forlade den skov, de kender så godt. Her kan de finde rundt, og her ved de, hvor føden findes,” siger Jon Fjeldså til Videnskab.dk.

Småfuglene, der bliver i Danmark, kommer også hurtigst til mølle, når foråret kommer. De kan blandt andet finde sig hurtigere til rette i deres skov og dermed komme først til de bedste ynglepladser.

Eksempler på småfugle, som kæmper sig igennem den danske vinterkulde, er musvitten og sangfuglen munken. Efterhånden som vintrene generelt er blevet mildere, bliver flere af munkene nordpå om vinteren og foretager kun en lille vandring til det milde vinterklima i England. Dermed undgår de også en masse farer ved at flyve sydpå.

”Når fugle trækker sydpå, udsætter de faktisk sig selv for en hel masse farer, der alt i alt kan få fuglene til at blive hjemme. Det kan godt være, at småfuglene løber en risiko ved at blive i Danmark, men ofte er faren ved at trække sydpå endnu større,” forklarer Jon Fjeldså.

De stærke vinde kan blandt andet blæse småfuglene ud over Atlanterhavet og væk fra føden på land. Deres klejne størrelse gør dem også sårbare over for bevingede rovdyr, som vil dem livs.

Derfor forsøger de af og til at flyve om natten for at være mindre synlige. Men i nattens mulm og mørke venter nye trusler. Her er småfuglene i fare for at blive hapset af de glubske flagermus ved Middelhavet. Disse flagermus har netop specialiseret sig i at nappe godterne fra den store fjerkræsbuffet, når den trækker fra nord mod syd.

Når termometret går i blåt, lader det altså til, at småfuglene både er for små til at flyve sydpå og for små til at overvintre i Danmark.

Når 75 procent af småfuglene alligevel overlever kulden, skyldes det, at langtfra alle danske vintre er så stor en prøvelse, og at de er lynhurtige til at tilpasse sig deres omgivelser og eksempelvis har lært at tage for sig af byens lækkerier.