Prøv avisen

Smarte telefoner samler verden

Den norske tv-serie ”Skam” har været meget populær herhjemme, og er også blandt de mest søgte i 2017 på Google. Foto: DR /NRK

I år var de nyeste iPhones, berømte norske teenagere og en skræmmende klovn blandt de mest søgte ord

Hvad har en skræmmende klovn, norske teenagere og Lise Nørgaard tilfælles?

Det åbenlyse svar skal findes på nettet og helt præcist på Google, ligesom så mange andre ord og spørgsmål, der bliver ”søgt” på.

Tidligere i december udsendte netgiganten sine lister over, hvem og hvad danskere og alverdens borgere har vist særlig stor interesse for i det forgange år. Og her finder man øverst på den danske liste film og tv-serier fra tre forskellige lande, nemlig den amerikanske gyserfilm ”It”, den norske tv-serie ”Skam”, og danske ”Matador”.

Ifølge Google er der tale om en såkaldt ”trending-liste”, hvor man kan se de søgetermer, der har haft den største stigning siden den 1. januar 2017. Desuden er disse lister redigerede, således at eksempelvis pornografiske ord ikke optræder. Ifølge seo.dk, der er en dansk teknologi- og konsulentvirksomhed, er det mest søgte ord herhjemme i 2017 faktisk ”Facebook” og altså ikke ”It” fra Googles liste.

Men Googles lister fortæller alligevel noget vigtigt og ”afslører, hvem vi er, og ikke mindst, hvad der optager os som nation”, påpeger Torbjørn Flensted, direktør for seo.dk, der har udgivet en bog om ”danskernes ufiltrerede tanker og spørgsmål” på nettet.

Listerne rummer både selvfølgeligheder og overraskelser. For eksempel samler især et Apple-produkt tilsyneladende verden. Det er iPhonen, hvis to forskellige modeller lander på henholdsvis anden- og tredjepladsen over de mest søgte ord i verden 2017. I Danmark lander smartphonen på en sjetteplads foran en meget omtalt ubådsbygger, der er involveret i en drabssag, en berømt norsk duo og et spændende ”VM i håndbold”, hvor de danske kvinder tabte kvartfinalen mod Sverige.

Mest søgte ord i Danmark 2017

1. ”It”: Gyserfilm, der havde premiere i år, baseret på Stephen Kings bog af samme navn.

2. ”Skam”: Norsk tv-serie fra NRK om gymnasieelever i Oslo.

3. Fidget spinner: Legetøj med tre arme, som man styrer med fingrene.

4. ”Matador”: Dansk tv-serie i 24 afsnit, produceret i 1978-81 og genudsendt i 2017.

5. Royal Arena: Indendørs multifunktionshal iØrestad i København.

Mest søgte ord i verden 2017

1. Orkanen Irma: En ekstremt kraftig orkan, der i september hærgede flere caribiske øer og ramte flere amerikanske kyster med omfattende ødelæggelser og flere dødsfald til følge.

2. iPhone 8: En af Apples nyeste smartphone-versioner.

3. iPhone X: En af Apples nyeste smartphone-versioner.

4. Matt Lauer: Fyret som vært på ”The Today Show” på NBC efter anklager om ”upassende seksuel adfærd på arbejdspladsen”.

5. Meghan Markle: Amerikansk skuespiller, der er forlovet med den britiske prins Harry.