Tag på Gotlands smukke naturvandringer

Oplev varieret natur og historiske levn på den svenske ø Gotland til juni med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser

På denne læserrejse besøges Gotlands flotte natur og ejendommelige rauker samt historiske steder som for eksempel den Unesco-bevarede middelalderby Visby. Der er vandringer i forskellige grupper og længder i både natur og byer. – Foto: Mols Rejser.
På denne læserrejse besøges Gotlands flotte natur og ejendommelige rauker samt historiske steder som for eksempel den Unesco-bevarede middelalderby Visby. Der er vandringer i forskellige grupper og længder i både natur og byer. – Foto: Mols Rejser.

Gotland er på størrelse med Fyn, men kun få steder i verden findes en så koncentreret rigdom af historiske minder, spændende kulturmiljøer og dejlig natur. Fra nord til syd varierer landskabet fra gold stenørken til milde, bugtende agre og åbne vidder. Fra øst til vest forandres flade sandstrande til smukke klippekyster. Oplev engdrag med blomsterflor, heriblandt mange orkidearter, og fritstående meterhøje kalkformationer kaldet rauker.

De daglige vandringer går gennem forholdsvist fladt terræn – Gotland har ingen bjerge, kun bakket terræn meget lig Danmark. Der vandres på både stier samt ad mindre veje. Ved kysterne vandres på sand og sten. Bussen kører hver dag gruppen til nye områder af Gotland, så man oplever hele øens geografi. Undervejs i bussen fortælles om historie, botanik og geologi med videre. Stop ved historiske mindesmærker og små lokalkendte steder. Besøg ved Asger Jorns grav og fuglemaleren Lars Jonssons museum. En dag køres til den lille ø nord for Gotland – øen Fårø. Her er Gotlands mest golde, nøgne og barske natur med de ejendommelige rauker formet af vind og vejr.

For at tilgodese alle gæster på rejsen tilbydes vandringer i to grupper: Gruppe 1 går cirka 8-12 kilometer om dagen, mens gruppe 2 går 10-18 kilometer om dagen. Man kan skifte mellem grupperne alt efter dagsformen. Deltagerne bor godt på Gotlands Folkhögskola i Hemse. De to danske rejse- og vandreledere har været utallige gange på Gotland og følger gruppen hele vejen fra Danmark.

En hel dag bruges til oplevelser i Visby, der af Unesco er kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby med fuldstændig intakt bymur, brolagte gader og en historisk bykerne, der vidner om mere end 300 år på danske hænder. Byvandring i byen og på bymuren samt rundvisning med lokalguide på Nationalmuseet Gotlands Fornsal med blandt andet de fantastiske sølvfund fra vikingetiden.