Fjeldvandringer i Telemarken

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser til Norge i august, og oplev uforlignelige naturoplevelser i fjeldene ved Gaustatoppen og på Hardangervidda

På denne vandrerejse opleves den smukkeste norske natur blandt majestætiske fjelde, dybe dale, et rigt dyre- og planteliv samt dyb ro og stilhed.
På denne vandrerejse opleves den smukkeste norske natur blandt majestætiske fjelde, dybe dale, et rigt dyre- og planteliv samt dyb ro og stilhed. Foto: Mols Rejser.

I fjeldene ved Gaustablikk i cirka 1000 meters højde finder man den smukkeste norske natur blandt majestæt-iske fjelde, dybe dale, et rigt dyre- og planteliv samt dyb ro og stilhed.

Deltagerne vandrer i fem dage med danske erfarne vandreledere, der alle har et meget stort lokalkendskab. Vandreturene byder på fan-tastiske udsigter til de smukke bjerge.

Naturen varierer fra ægte åbent højfjeldsterræn over områder med modne tyttebær, multebær og blåbær – der kan supplere madpakken – til søer og skov. En dag vandres på sabotør-ruten på Hardangervidda blandt klokkelyng, fjeldtjæreblomst og andre alpine blomster. En anden dag er der mulighed for at gå op på Sydnorges højeste fjeld, Gaustatoppen, 1883 meters højde, for at nyde den uforlignelige udsigt. I klart vejr kan man se en sjettedel af Norge fra denne top.

For at tilgodese alle på læserrejsen tilbydes vandring i to grupper. Gruppe 1 går mellem 10 og 15 kilometer om dagen, og gruppe 2 mellem 5 og 10 kilometer. Deltagerne kommer til at gå i både ujævnt, stenet og tungt fjeldterræn, og der bydes på både stigninger og vanskelige nedgange. Derfor skal man være rigtig godt gående og have en god balance.

Kvitåvatn Fjellstue, hvor deltagerne på læserrejsen skal bo, ligger lige ved trægrænsen i næsten 1000 meters højde. Fjeldstuen har gode, hyggelige faciliteter og ikke mindst en helt fantastisk udsigt over søen Kvitåvatn til Gaustatoppen.

Byen Rjukan (Unesco) opstod, da Norsk Hydro placerede deres Salpeterfabrikker i byen i 1911. En helt fantastisk virkekraft, hårdt arbejde og utroligt dygtige unge ingeniører kickstartede dette norske industrieventyr. Den norske salpetergødning fik straks stor og positiv indflydelse på den europæiske fødevaresituation – men anlægget er nok mest kendt for sabotagen af det tilhørende tungtvandsanlæg under Anden Verdenskrig. En formiddag køres bytur gennem Rjukan samt guidet besøg på Industrimuseet.

Hver aften samles alle, og rejselederen vil fortælle om blandt andet Hardangervidda, det tunge vand, Vestfjordsdalen og Rjukans historie.