Snart kommer der nye tider

Foråret varsler nye tider, og snart pibler blomsterne op af jorden

Blå anemone har sin storhedstid i det tidlige forår.
Blå anemone har sin storhedstid i det tidlige forår. . Foto: Gerth Hansen.

Om en uge har vi forår. Så er det nemlig 1. marts, og ud over at være årets første forårsmåned er marts måneden, hvor dagene vinder over nætterne i længde. Det er nye tider for mennesket, fulde af forhåbninger om ikke mindst mere tørre tider.

Marts er opkaldt efter krigsguden Mars, men det gamle, nordiske navn var Tormåned. Om navnet har forbindelsen til guden Thor eller om tor er oldnordisk for tør og derved tør måned, er ikke helt klart, men man kan jo håbe på det sidste.

LÆS OGSÅ: Snart kommer der nye tider

For naturen er det også nye tider, fortæller naturvejleder Sabine Jensen. Det er nu, mange fuglearter begynder at synge, blandt andre sanglærken. Det er nu, følfod dukker frem og blomstrer gult. Også blå anemone har sin storhedstid i det tidlige forår. Og det er nu, insekterne vågner og blandt andet giver os lyden af årets første humlebi.

På himlen fylder gæs på træk. Tusindvis af dem er på vej mod nord til ynglepladserne, og for en stund kan vi opleve dem i Danmark, hvor de tanker op til den videre færd mod nord. Der findes 14 forskellige arter i verden, otte af dem kommer til Danmark. De kan trække flere tusinde kilometer i ét træk.

På landmandens marker ynder gæssene at æde de grønne spirer, hvilket ikke altid er populært. Staten forsøger at afhjælpe landmændene ved at fodre med tonsvis af korn for at lokke gæssene væk fra afgrøder-ne. Det kan blive en dyr affære, for der kommer sta-dig flere gæs. I 2000 var der 3,6 millioner i Europa, og tallet stiger, først og fremmest fordi jagttiderne er blevet kortere, og nogle gæs er blevet fredet.