Prøv avisen
Naturen netop nu

Snyd dig til et tidligt forår

Hvis man har svært ved at vente på, at træerne springer ud, kan man snyde lidt ved at klippe grene af og sætte dem i vand indendørs. - Foto: Susan Müller Elmau/Scanpix

Allerede nu kan man tage forskud på forårets flor ved at tage nøgne grene fra skove og haver med sig hjem for ved stuetemperatur at forvandle dem til lysegrønne og nyudsprungne friske forårsbebudere

De fleste af os er efterhånden ved at udvikle svære forårs-abstinenser, men nu er der heldigvis lys forude.

Ikke mindst, hvis man er villig til at snyde sig til en fremskyndelse af forårets komme. Allerede nu kan man nemlig tage forskud på forårets flor ved at tage nøgne grene fra skove og haver med sig hjem for ved stuetemperatur at forvandle dem til lysegrønne og nyudsprungne friske forårsbebudere længe før deres normale udspring. De bedste træer at tage grene fra er birk, hassel, pil og tidlige japanske kirsebær, men senere også forsytia og kastanje.

Birkegrene er nemme at kende på birkestammens hvide og sorte mønstre, og pilekviste er også lette at identificere, da de små, dunede og let genkendelige gæslinger allerede nu er begyndt at springe frem. Ellers kan man forsøge sig med lidt forskellige grene og så lade sig overraske, når stuens varme får blade og blomster til at springe ud. Grenene klippes med en beskæresaks i en længde på 40 til 50 centimeter og sættes i en spand med vand med en gennemsigtig plastpose over toppen.

På den måde får man en høj luftfugtighed, og knopperne tørrer ikke ud. Spanden skal stå let køligt, omkring 12 til 15 grader, og så lyst som muligt. Lad grenene stå i spanden, indtil det grønne i knoppen kan ses. Herefter kan de sættes ind på værelser og i stuer i flasker og vaser.

Vær dog opmærksom på, at det ikke er lovligt at klippe grene af træerne i de danske skove, og allier dig derfor med en haveejer eller medejere af private små land- og skovstykker, som gerne deler ud af deres træers grene. Træerne lider ikke det mindste under, at der fjernes grene på mellem 40 og 50 centimeter. Vind og vejr tynder hvert år godt ud i både små og store grene på naturlig vis, og det kan velvoksne træer sagtens stå imod. Når Naturstyrelsen har vedtaget, at der alene må fjernes nedfaldne grene og kviste fra landets skove, skyldes det altså ikke, at en mild ”klipning” på nogen måde truer træbestanden.