Sociolog: Sådan genoptrænes det sociale liv

Nu genåbner samfundet, og det skal håndteres som en slem sportsskade, mener sociolog, der har tre gode råd til at genoptræne den sociale muskel

”Måske skal man starte med at cykle ned i kiosken efter en softice i stedet for at lægge ud med at køre Tour de France,” lyder det første råd til at håndtere genåbningen fra sociolog Anette Prehn
”Måske skal man starte med at cykle ned i kiosken efter en softice i stedet for at lægge ud med at køre Tour de France,” lyder det første råd til at håndtere genåbningen fra sociolog Anette Prehn. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Genåbningen tager fart. Efter en lang vinter med adskillige måneders streng nedlukning er foråret endelig over os. Mens træerne springer ud, slår samfundet dørene op igen. Det summer af liv på caféer og barer, blodet pumpes rundt i kroppen i fitnesscentrene, og vi kan atter mødes fysisk til møder og middage.

Aktiviteterne presser sig på, og måske føles det lidt overvældende, når blanke sider i kalenderen erstattes af aftaler. Sociolog og forfatter Anette Prehn har tre gode råd til at håndtere genåbningens sociale aspekter.

Erkend, at der er genåbningsstress

Anette Prehn råder til, at vi først og fremmest skal erkende, at vi godt kan komme til at lide af genåbningsstress, fordi den lange nedlukning har givet os nogle andre grænser for, hvad vi magter.

”Socialt har vi kørt på meget lavt blus i lang tid. Stress kommer af en ubalance mellem de ressourcer, vi har til rådighed, og de krav, der stilles til os, og der kommer til at være en overgang, hvor vi særligt skal huske den balance.”

Anette Prehn understreger, at det kan tage tid at opbygge de samme sociale ressourcer som før coronapandemien, og hun opfordrer til at sammenligne genåbningen med genoptræningen efter en skade.

”Måske skal man starte med at cykle ned i kiosken efter en softice i stedet for at lægge ud med at køre Tour de France,” lyder råd nummer et.

Husk det lange perspektiv

Dernæst skal man huske det lange lys, selvom genåbningen sker her og nu, og man måske fristes til at brænde alt krudtet af med det samme.

”Vi går en lang sommer i møde, og vi har tid nok til at vende tilbage til alt det, der var før,” påpeger Anette Prehn.

Selvom det kan være fristende at lave aftaler med alle de mennesker, man ikke har set i lang tid, kan det altså være en fordel at huske på, at man har god tid til at genopbygge relationer og rutiner.

Hun understreger dog, at det ikke er det samme som fortsat at isolere sig fuldstændigt i coronaboblen.

”Det er vigtigt at få givet en form for livstegn relativt snart. Det behøver ikke at være en aftale, men blot en reminder om, at ’jeg er ved at komme op til overfladen igen og kunne godt tænke mig at se dig – på et tidspunkt’,” fortæller sociologen om vejen til genoplivningen af vores sociale liv.

Gentænk dine vaner og rutiner

Det tredje og sidste råd handler om muligheden for at gentænke vores vaner og rutiner og huske at træffe værdibaserede valg.

”Der er et mulighedsrum, der er anderledes end det, der var der før, og der ligger måske en streng af aktiviteter, som man måske ikke behøver at opretholde,” forklarer Anette Prehn.

Samtidig opfordrer hun også til at se sig selv som en vigtig faktor i det samfund, vi nu skal have til at gro.

”Kulturlivet er helt i knæ, og det har brug for dig og mig til at genfinde sin rolle. Støt op om de aktører, der har haft det svært under nedlukningen, og som du vil savne, hvis de forsvinder,” lyder opfordringen.

I bund og grund er det allervigtigste at huske på, at det tager tid og kræfter at finde tilbage til noget, der ligner normaltilstanden.

”Der er en masse forbindelser i hjernen, som kan sammenlignes med stier i en skov. Når vi stopper med at gå på dem, gror de til. Vi kan med andre ord næsten have glemt det, der betød noget for os, eller hvordan vi var før corona,” slutter Anette Prehn.