Som viking kommer Morten tilbage til sine rødder

Vikinger er populære som aldrig før, og nogle danskere bruger al deres fritid på forfædrene. 52-årige Morten Kristensen Wium er en af dem

Morten Kristensen Wium er høvding i vikingegruppen Lindholm Høje i Nordjylland. Det er en titel, han har fået, som enhver anden formand i en forening, fortæller han. Vikinge-gruppen er tilkoblet Lindholm Høje Museet, hvor Nordeuropas største vikingegrav finder sted. –Privatfoto.
Morten Kristensen Wium er høvding i vikingegruppen Lindholm Høje i Nordjylland. Det er en titel, han har fået, som enhver anden formand i en forening, fortæller han. Vikinge-gruppen er tilkoblet Lindholm Høje Museet, hvor Nordeuropas største vikingegrav finder sted. –Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Morten Kristensen Wium fra Sydvestvendsyssel tager en rød uldkofte på, når han går ud i sin garage og smeder jern. På den måde kan han også afprøve tøjet, inden han dagen efter på et marked skal vise de nysgerrige gæster, hvordan man fremstillede knive i vikingetiden:

”For mig er det at være viking ikke en hobby, men en livsstil,” siger Morten Kristensen Wium.

I Lindholm Høje i Nordjylland afholder han hvert år et vikingemarked sammen med 60 andre fritidsvikinger, som han er i forening med. Nogle syer hørtelte eller farver garn, mens andre blot nyder fællesskabet.

Hver onsdag mødes vikingerne i foreningen, udveksler erfaringer om rejser til historiske steder og museumsbesøg og diskuterer nordisk mytologi:

”Vi er lidt ligesom en familie,” fortæller Morten Kristensen Wium.

Han er foreningens ansigt udadtil, og det er hans opgave at promovere vikingegruppen Lindholm Høje. Derfor tager han også til andre begivenheder for vikinger rundtomkring i Skandinavien. Senest har han været på et stort marked i Lillestrøm nord for Oslo. Her solgte han blandt andet forskellige redskaber, som han har lavet i sit værksted. Først og fremmest er Morten Kristensen Wium viking, fordi han gerne vil videregive en viden. Han spiller ikke et rollespil, som nogle forestiller sig:

”Jeg tager mit vikingetøj på, så jeg kommer tættere på den historie, jeg gerne vil formidle. Jeg klæder mig ikke ud, men på,” pointerer han.

Da Morten Kristensen Wium for 12 år siden blev en aktiv del af vikingemiljøet, blev hans store interesse for den historiske periode fuldendt, forklarer han.

Han ser beskæftigelsen som viking som en slags eksperimental arkæologi, hvor han tester det, som historikere skriver om i bøgerne:

”På markederne prøver vi bedst muligt at afspejle vikingernes hverdag.”

Derfor holder Morten Kristensen Wium sig også hele tiden opdateret omkring, hvad der rør sig af nye fund fra vikingetiden.

Det er håndarbejdet fra vikingetiden, der optager Morten mest. Til daglig arbejder han i elbranchen, og når han har fri, gælder det om at lave så meget som muligt fra bunden. Uden brug af moderne teknologi.

”Jeg bliver forbundet til mine rødder, når jeg sidder derhjemme og syer i håndvævet stof,” fortæller han.

Ifølge Morten Kristensen Wium bliver folk hængende i vikingemiljøet, fordi den repræsenterer en tid før den voksende industrialistering:

”Som viking får man lov til at kigge ind i en verden, der ikke længere eksisterer. Og det er virkelig spændende.”