Prøv avisen

Sommeren er evigt besunget

Det er sommer, det er sol, det er søndag i den første ”Far til fire”-film. – Foto: Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Tidens lys og glæde er et stort tema i kulturhistorien fra Thøger Larsen til Kim Larsen. De kommende uger bringer Bagsiden en quiz om sommer som motiv i film, musik, bøger og kunst

”Det er sommer, og familien skal i skoven,” synger Kim Larsen.

70 år tidligere hyldede en anden Larsen også den danske sommer med de forjættende ord om sol over grønne sletter og lykke og lyse nætter. I Skagen indfangede danske malere det særlige stærke sommerlys over stedet.

I anledning af, at ”det er sommer og sol, og alle hjerter er så glade og fri,” bringer Bagsiden fra i dag og over de kommende uger en sommerquiz med spørgsmål om digte, film, musik og kunst, som alle har sommer som tema.

Der er mange danske sommersange, der gennem tiden har hyldet alt det gode ved årstiden, som når Poul Reichhardt en sommersøndag i den første ”Far til fire” kører ud ad Strandvejen i sin sportsvogn og synger ”Smilet frem / det bli’r dit ansigt jo så kønt a’. / Alle fugle kan en glad melodi.”

Men det er stadig Thøger Larsen, der rammer årstiden bedst, mener forfatter og musikkritiker Klaus Lynggaard.

”Mange synger ud fra den rene glæde over, at lyset er kommet, at vi kan slappe af, og ’the living is easy’, som det lyder i Gershwins gamle ’Summertime’.

Men Thøger Larsen bekriver jo den ægte danske sommer, der så tit har sveget os. Det danske sommervejr er jo ustadigt, og det husker Larsen os på,” siger Klaus Lynggaard, der peger på to typer sommersange:

Der er sange, hvor man længes efter sommeren, som Love Shops ”En nat bliver det sommer” (1990). Og så er der sange, der hylder årstiden, mens den er der. Klaus Lynggaard nævner som eksempler danske Laid Backs arketypiske glade sommersang ”Sunshine reggae” fra 1983 og den ifølge ham ultimative sommersang The Lovin’ Spoonfuls ”Summer in the city” fra 1966.

I Højskolesangbogen er 40 titler kategoriseret som sommersange. Det bliver nemlig ikke rigtig sommer, før man har sunget ”Hyldene dufter i stuen ind / ude fra Danmarks haver. / Kornet modnes i sommervind”, siger professor i dansk litteratur på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai.

”De gamle salmer og sange sidder på rygraden og er dejlige og stærke tekster,” siger hun og nævner også Jeppe Aakjær og H.C. Andersen. Og så er der Benny Andersens ord om vasketøjet, som vajer i vinden, og småbørn, der får knopper på kinden.

Anne-Marie Mai nævner også Tove Ditlevsens erindringsdigt, hvori hun husker en sommerdag som lille pige i Søndermarken med sin far og mor, og alt er godt, som står i kontrast til hendes øvrige og ofte barske barndomsbeskrivelser. Men der er værker, som fremhæver sommerens skyggeside og ikke bare lykke og brune ben, siger Anne-Marie Mai og peger på Herman Bangs satiriske novelle ”Sommerglæder” fra 1904. Her skildres livet på et badehotel med klasseskel og livets for- og bagsider. Det samme gælder Amalie Skrams ”Sommer” fra 1899, der kredser om tab og død.

”Den er fuld af fortvivlelse og forlist ægteskab. Sommer er jo i virkeligheden mange ting. Det er jo det menneskelige, den gode litteratur har fat i,” understreger Anne-Marie Mai.

En af hendes favoritter inden for sommerbeskrivelser er J.P. Jacobsens novelle ”Mogens” fra 1882 med dens indledende sætning, der sætter en stemning og får verdenen til at træde frem:

”Sommer var det; midt på dagen; i et hjørne af hegnet.”