Sommerhavens spisekammer bugner

Nu bærer det hårde haveslid i mere end én forstand frugt, og der kan hver dag hentes skåle fyldt med ærter, jordbær og kartofler i sommerhaverne

Illustration: Kræsten Krum Byskov.
Illustration: Kræsten Krum Byskov.

Der går ikke en dag, hvor vi ikke har stor glæde af vore grøntsager på Nordgården ved Jammerbugten og vor have ved Rude Strand ved Saxildbugten.

På Nordgården er vi ude at høste to gange om dagen. De seneste to måneder har vi kunnet plukke purløg (Allium schoenoprasum) til vor frokost – sild og æggekage – hver dag. Også den lidt kraftigere kinesisk purløg (A. tuberosum), som vi har stående henne ved et højbed ved Pottehuset, har været givende i år. Den er også stærkere i smagen af hvidløg, og derfor er det som regel til aftensmaden, den plukkes. Husk at holde øje med de små biller (glimmerbøsser), der skal skylles af.

På Rude Strand er det almindelige purløg, vi har til at gro i en stor, hvid krukke. Her har vi kunnet bruge af de lyseblå blomster, der har krydret salatskålen. Blomsterne er også dekorative, hvis man hænger dem op i buketter til tørring.

Nu er blomsterne ved at visne, så jeg klipper dem af og drysser dem ud som frø i et par krukker med andre frørester i. Når en klump purløg således er klippet ned, varer det ikke længe, før friske skud er på vej til sildemaden.

Hver dag i juli har vi også kunnet plukke ærter i højbedene. Vi henter en stor skålfuld hver dag, hvor de spises under aftenens tv. Det er marv-ærten Margert, der blev sået tidligt under plastikdække. Solrig vokseplads med 5-7 centimeter jord over sig. Og jeg skal love for, de gror godt. Det gælder også Pisum ”Kelwo”, P. ”Jof” og P. ”Anna”.

Der er heller ikke mange dage, hvor vi ikke kan hente jordbær (Fragaria), selvom de var lang tid undervejs. Nu henter vi skål efter skål i højbedene, samt de bitte små skovjordbær i Skovhaven. Jo, vi har et spisekammer for øjeblikket – det er en stor glæde!

Men vi må heller ikke glemme vore højbede med kartofler. De fleste lagt i marts-april, og de har virkelig givet godt. Nogle blev plantet i store plastikspande, andre forspiret i kasser i Orangeriet og Volieren, hvor temperaturen i vintertiden sjældent er under 7-8 grader.

Når nattefrosten er ovre – og det var sent i år – så bliver de sat ud i højbedene. Nu hentes der små lange aspargeskartofler til stort set hvert eneste aftensmåltid, drysset over med dild eller persille.

Desserten er som regel jordbærrene; men også vore mange rabarberplanter, der står overalt i Skovhaven og på Rude Strand, er en lykke som dessert eller kage til kaffen.

Eller som tilbehør til de friskopgravede kartofler er en let kompot lækker: Skær en pæn mængde stilke i små stykker, vend dem i sukker og vanilje og kom det hele i et ildfast fad, ind i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.

Til de eksklusive glæder hører ikke mindst vores Orangeri, som lige nu vrimler med mandariner (Citrus Mitis, Calamondin), der ryger lige ned i marmeladekrukken: Kog lige dele frugt og sukker op og skum af, derefter blendes det hele og tilsættes lidt geleringspulver; hældes på atamonskyllede glas. Nydes til et stykke med ost.

Naturen ude i vor store skovområde (27 hektar) vrimler med blåbær (Vaccinium myrtillus), mosebøllebær og sortbær (revlinge), så det er ikke blot i Skovhaven, men også ”udenfor”, der er noget i Spisekammeret. Velbekomme!