Sommersol og varme kommer sent: Er august blevet varmere end juli?

Sol og varme har i år ramt landet i august, og det kan virke helt typisk, at det gode sommervejr først kommer nu, når ferien slutter. Men er den sidste sommermåned generelt blevet varmere end den traditionelle feriemåned?

Juli blev aldrig varm, men august begyndte med rigtige sommerdage. Den sidste sommermåned for to år siden viste sig også fra sin bedste side med hedebølge og godt vejr til en badetur som her fra promenaden på Aarhus Ø. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Juli blev aldrig varm, men august begyndte med rigtige sommerdage. Den sidste sommermåned for to år siden viste sig også fra sin bedste side med hedebølge og godt vejr til en badetur som her fra promenaden på Aarhus Ø. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sikke en sløj juli måned, tænker mange måske, nu når ferien for de fleste er slut eller snart er det. Med kun to meteorologiske sommerdage – altså dage med 25 grader eller derover – har det været den koldeste juli i 22 år.

Hvorfor skulle det lige være så koldt denne juli, hvor så mange danskere har været hjemme på grund af coronakrisen? Sommeren, hvor vi tog i sommerhus, på vandretur og rejste med gratis færger for at besøge de mange hyggelige øer rundtomkring i Danmark. Netop denne sommer kunne vi måske i særlig grad godt have brugt solens gavmilde varme stråler.

Nu ser det dog endelig ud til, at de kommer. August begyndte med temperaturer på op til 26,8 grader, et højtryk er over landet, og vi går nogle varmere sommerdage i møde: Vejrudsigten siger sol og 24-25 grader de næste dage.

Men det gode vejr ankommer lidt ubelejligt, nu når ferien for de fleste er ved at være slut, og de fleste skoleelever vender tilbage i skole på mandag. Det kan man blandt andet læse på Facebook, hvor TV2 på sin profil annoncerer det gode vejrs ankomst.

”Haha, det er så typisk, når de fleste skal starte på arbejde og i skole igen,” skriver Nathalie Sanchez Petersen i en kommentar.

Lisbeth Bach Andreasen er heller ikke overrasket: ”Det passer også fint med, at sommerferien er slut – ikke noget nyt i det.”

At sommervarmen kan indtage vores egne breddegrader sent på sommeren, har tidligere betydet, at et flertal i Folketinget rykkede skolernes lange sommerferie, så den gik ind i august, hvor det i gennemsnit var to grader varmere end i juni. Men når man ser på denne kolde sommer og de mange reaktioner på den fra utilfredse danskere, kunne det måske være en idé at rykke skoleferien yderligere, så ferie og august-vejret i højere grad hænger sammen. Men er august egentlig generelt blevet varmere og endda bedre end juli?

Klimatolog Frans Rubek fra Dansk Meteorologisk Institut, DMI, forstår godt danskernes frustrationer over sommervejret i år, men at rykke skolernes ferie skal ske på et oplyst grundlag, mener han, og det er der ikke helt.

”I de seneste 30 år har juli i gennemsnit faktisk været en anelse varmere end august. Men de skiftes ret tit til at være varmere end den anden. Så det går op og ned,” siger Frans Rubek.

Ser man på gennemsnitstemperaturen fra 2007 til 2019, ligger sommermånederne juli og august faktisk meget tæt. Juli har i denne periode en gennemsnitstemperatur på 17,05 grader, hvor august ligger på 16,7 grader.

Vi har altså bare været uheldige med vejret denne juli, hvor det altså plejer at være noget varmere. Faktisk er juli på verdensplan den generelt varmeste måned om året – og sidste år blev der målt den varmeste måned nogensinde.

Alligevel er det i august, at vi herhjemme har målt den højeste månedlige gennemsnitstemperatur: 20,4 grader i 1997.

Ja, det kunne være dejligt at have ferie, når nu temperaturerne endelig når op over 25 grader, hvilket ifølge vejrudsigten også sker i den kommende uge. Men sommervejret må altså nydes under rundboldspillet i skolernes frikvarterer, på cykelturen til og fra arbejde og under middagen på altanen.