Sorte bønner til fastetiden

Fastetiden og et kort klosterophold har inspireret Storbritannien-korrespondent Bjarne Nørum til at give afkald på kød og give sig i kast med en fiberrig grøntsagssuppe

En solid grøntsagssuppe med sorte bønner giver en god mæthed, hvis man ønsker at skære ned på kødindtaget under fasten. – Foto: Bjarne Nørum.
En solid grøntsagssuppe med sorte bønner giver en god mæthed, hvis man ønsker at skære ned på kødindtaget under fasten. – Foto: Bjarne Nørum.

Jeg har været i kloster. Det var ganske vist kun et par dage på klosteret Pluscarden Abbey i Skotland.

Noget af det helt særlige er, at mænd har lov til at spise sammen med benediktinermunkene til frokost og aftensmad.

Måltidet indtages i total tavshed, mens en af munkene læser op fra Vatikanets avis L’Osservatore samt erindringsbøger af kendte katolikker.

Oplevelsen er fascinerende. Det samme kan dog ikke altid siges om maden. Køkkentjansen går på omgang blandt munkene, og nogle er tydeligvis mere kaldet til at tjene Gud end at gøre køkkentjeneste.

Artiklen fortsætter under annoncen

Måltidet kan være tynde supper serveret med brød med margarine eller små panerede kyllingestykker, der er fanget i dybfryseren i det lokale supermarked.

Men når tankerne henledes på opholdet på Pluscarden, er det, fordi det nu er faste og dermed for mange tid til at give afkald på kød i de 40 dage fra askeonsdag til langfredag. Kun søndage er undtaget fra fastereglerne. Fastetiden er mest udbredt i den katolske kirke, men også i anglikanske kirker som Church of England og visse ortodokse kirker.

Som det sidste, før fasten starter, er der karneval – en fest for kødet – afledt af det spanske ord for kød ”carne”. Men fasten kan også bruges til at lægge dårlige vaner på hylden. Det kan være alt fra alkohol over chokolade til at tage en pause fra sociale medier.

I dagens lørdagsmad hylder vi fasten og serverer en fiberrig grøntsagssuppe med sorte bønner.