Prøv avisen

Spanierne betaler med gamle penge

Pesetaen er tilbage, står der på skiltet. I byerne Teruel og Alcañiz i den nordøstlige del af Spanien kan man betale med pesetas i 300 forretninger hele sommeren. – Foto: Miguel Riopa.

Der skønnes at ligge pesetas i de spanske hjem og sikkert også mange steder i udlandet for omkring 12 milliarder kroner

Skønt det er mere end et årti siden, at Spanien gik over til euroen, popper der stadig nye steder op, hvor man kan bruge den gamle møntfod, pesetaen. Det seneste eksempel er byerne Teruel og Alcañiz i den nordøstlige del af landet, hvor man i 300 forretninger kan betale med pesetas hele sommeren.

Typisk er det små byer, hvor de handlende via deres organisation beslutter at forsøge at hente nogle af de mange penge op af skuffer og gemmer. Og der er ikke tale om småpenge. Ifølge den spanske centralbank mangler der stadig at blive vekslet 280 milliarder pesetas, svarende til omkring 12 milliarder kroner.

Det er den økonomiske krise, der har fået de næringsdrivende i Teruel og Alcañiz til at genindføre pesetaen for at puste liv i forbruget.

Når vi har svært ved at få fat i folks euro, så må vi se, om der er bedre held med deres pesetas, siger initiativtageren Irene Quintana til den lokale netavis, Comarca.net.

LÆS OGSÅ:OECD advarer om farlig økonomisk cocktail

Hun mener, at der alene i hendes provins, Teruel, ligger gamle sedler og mønter for, hvad der svarer til flere hundrede millioner kroner. Penge, der enten er gemt med vilje af samlere og nostalgikere. Eller glemt i kommodeskuffer og skotøjsæsker eller inderlommen på det jakkesæt, man engang giftede sig i.

I disse tider synes vi, det er fornuftigere at bruge de gamle pesetas frem for at have dem liggende og samle støv, siger hun.

Denne gang varer pesetas-kampagnen til den 1. september. Men i provinshovedstaden, Teruel, gennemførte handelsstandsforeningen et lignende initiativ i 2009, dog med langt færre butikker og langt mindre udbytte end det, man forventer nu.

Også andre småbyer fra Galicien i nordvest til De Kanariske Øer i syd har haft perioder, hvor man har kunnet betale med både euro og pesetas. En bog- og papirhandler i det indre Madrid har sågar gjort pesetaen permanent. Eller i hvert fald så længe den kan ombyttes til euro.

Og der er stadig nogle år, til pesetaen bliver værdiløs. Mens for eksempel den franske franc, den italienske lire og den portugisiske escudo ikke længere kan omveksles, har den borgerlige regering i Spanien for nylig vedtaget at sætte den 31. december 2020 som skæringsdato.

Så hvis danskere efter en ferietur til Spanien før 2002 skulle finde nogle af de mange milliarder pesetas i et rum i bunden af kufferten eller i en inderlomme i den jakke, man ikke længere gider gå med, er der altså syv et halvt år endnu til at veksle dem i Banco de España i Madrid. Her skal man huske at stille sig op i den rigtige kø, for der er to vinduer, ét for veksling af sedler og et andet for mønter. Kommer man med en trillebør fuld af pesetas, skal man også huske passet, for der er krav om dokumentation og registrering af beløb over 500.000 pesetas (cirka 22.500 kroner).