Spis dit larmende æbletræ således

Hvad gør man med alle æblerne? Her er en række bud fra hjemmelavet æblesirup til forskellige æblesnack

Cocktail af nye æbler med prosseco og likør. – Fotos: Poul Joachim Stender
Cocktail af nye æbler med prosseco og likør. – Fotos: Poul Joachim Stender.

Æblerne er en pestilens på landet. De vælter ned af træerne om natten. Indimellem er det svært at sove med vinduet åbent. Blup, blup, lyder det fra æbletræerne. Jeg sover med ørepropper i øjeblikket. Møjsommeligt samler jeg om morgenen de nedfaldne æbler. Og næste morgen begynder jeg forfra. Og sådan fortsætter det frem til november.

Jeg er opdraget til ikke at lade frugter rådne op. Så jeg anstrenger mig umådeligt meget for at finde ud af, hvordan jeg får æblerne brugt. De fleste kværner jeg på en æblekværn og presser dem i min æblepresse. Det giver en vidunderlig, ufiltreret æblesaft. Den saft, jeg ikke får drukket, kan jeg koge ind til en sød æblesirup eller en sur æblesirup, som kan bruges til næsten alt. Fortrinligt på pandekager, oven på is, på mysli og så videre.

Jeg laver også en velkomstdrink af æblerne. Den smager af sensommer. En anelse vemodig, men også frisk og berusende. Selvfølgelig kan man tilberede de klassiske æbletærter, æblekager, æbleis med mere.

Det er altid godt. Men æblerne er også vidunderlige, hvis de serveres rå som snacks eller rå til desserten.