Spiser du heller ikke gluten: Bag italienske glutenfri boller

Det er muligt at bage hæderligt glutenfrit brød, men det kræver måske en ekstra tur til et velassorteret supermarked, inden man har, hvad man skal bruge

Glutenfri morgenbakke med såkaldt overnight oats, som er en blendet blanding af skyr, lidt honning, en dadel, kirsebær, mandler, chiafrø og glutenfri havregryn, der overnatter i køleskabet. Enkel og velsmagende morgenmad, ledsaget af bollen, som vinder ved at blive ristet. – Fotos: Else Marie Nygaard.
Glutenfri morgenbakke med såkaldt overnight oats, som er en blendet blanding af skyr, lidt honning, en dadel, kirsebær, mandler, chiafrø og glutenfri havregryn, der overnatter i køleskabet. Enkel og velsmagende morgenmad, ledsaget af bollen, som vinder ved at blive ristet. – Fotos: Else Marie Nygaard.

Jeg er vild med gluten. Det gode gluten giver mine deje elasticitet og sikrer et luftigt brød. Når jeg har set på færdigblandingerne til glutenfrit brød på hylderne i supermarkedet, har jeg glædet mig over, at jeg ikke behøver at bage den slags. Men når flere i ens omgangskreds holder op med at spise gluten – grundene er mange – er det måske på tide at lære at bage glutenfrit.

Jeg gik til den lokale helsekostbutik i håb om at få gode råd, men her mente ekspedienten, at jeg måtte kunne finde opskrifter på nettet. Kære specialbutik: Det svar er ikke helt godt nok. Jeg vil lære af nogen, som ved, hvad de gør.

Under et besøg på Ådalens Retrætecenter ved Randers så jeg en bager lave overbevisende glutenfri boller, men ingredienslisten var uoverskueligt lang. En af de skønne ting ved at bage brød er, at man kan få et velsmagende resultat ud af få ingredienser: gær, vand, mel og salt.

Mette Marie Sarbo er autodidakt bager og grundlagde i sin tid Tante T, et legendarisk te- og kagested i København i 2000’erne. Hun har åbnet et glutenfrit bageri i København – H.U.G., hedder stedet – sammen med den autodidakte bager Kathrine Rosamunde.

For et par år siden skrev de bogen ”Helt uden gluten”, og jeg var heldig at finde den på det lokale bibliotek. Dagens opskrift er fra deres bog. Jeg fik lidt den samme fornemmelse ved læsningen af bogens opskrifter, som da jeg læste de glutenfri opskrifter i køkkenet på Ådalen: Hvorfor skal det være så svært at bage glutenfrit?

Jeg besluttede at øve mig med den mest enkle opskrift i bogen – som samtidig var den, hvor jeg i forvejen havde de fleste ingredienser: glutenfri italienske boller.

Og hvad serverer man så til kaffen, hvis det skal være glutenfrit? Jeg har to sikre hits. Det ene er kokosmakroner, som er lette at bage. Det andet bud er en jødisk mandelkage med appelsin.

Foto: Else Marie Nygaard

Forleden var jeg inviteret til fødselsdag hos en betænksom veninde. Hun havde sørget for en kurv med to slags glutenfrit brød, og til dessert var der nybagte, glutenfri brownies med fløde og en skøn kompot.

Man kan købe glutenfri kagemix, som man bare kan hælde i en form og bage, hvilket værtinden havde gjort. Jeg tror dog ikke, hun var forberedt på den ene medspisers reaktion. Kvinden takkede nej og meddelte, at hun helst undgik at spise noget med e-numre.

Efter den udmelding var vi flere, som rakte ud efter et ekstra stykke af den lune glutenfri kage – e-numre eller ej.