Prøv avisen
Lørdagsmad

Spred glæde med peberfrugt-spread

Peberfrugt-spread fungerer glimrende som smørepålæg og som her pastasovs til aftensmaden. – Foto: Julie Greve Bentsen

Smør skal der til. I hvert fald hvis man spørger danskerne, der er så vilde med den bløde konsistens på rugbrødsmadder og i bagværk, at supermarkedskæden Coop fordoblede sit salg af ægte smør mellem 2001 og 2015, viser en undersøgelse fra Coop Analyse fra december 2017. Jeg hører selv til gruppen af smørtyve, der elsker en god klat Lurpak på rundstykket søndag morgen. Det fungerer ligesom bedre, hvis der er noget, som får pålægget til at hænge ordentligt fast.

I hverdagen behøver det dog ikke at være smør, der får brødet til at glide ned. Man kan også gå andre veje og lave sit smørepålæg selv. ”Spread” er en form for grovkornet sauce, som man spreder ud på brødet for at give smag – deraf navnet. En Google-søgning afslører, at ”spreaden” kommer i mange versioner og er særligt populær blandt veganere, da den ofte tager udgangspunkt i en ingrediens fra planteriget – for eksempel linser, bønner eller ærter.

På den måde har ”spread” efterhånden spredt sig til supermarkederne og de danske køkkener!

Opskriften her er med ristede peberfrugter, som også fungerer glimrende som pastasovs til aftensmaden. Jeg har fundet inspiration i en opskrift fra kogebogen ”Køkkenterapi – enkel mad til travle dage” af Anne-Sophie Lahme – i min version er ansjosfileterne dog udeladt. Hvis man laver dobbelt portion er der rigeligt til både aftensmåltid og frokostmadder. Prøv selv!