Sprogklummen: Hvad betyder sykofant?

En bagtaler, en angiver eller en stikker. Sykofant er et herligt ord, men et ubehageligt fænomen, lyder det i denne uges sprogklumme

Ordet sykofant kommer fra det græske sykophántēs, der betyder en stikker eller en sladrehank. Det græske ord er dannet af sykon, der betød "en figen" på oldgræsk, og phantes, der er afledt af et ord, som betyder fremvise. Så en sykofant er altså en, der viser figner frem.
Ordet sykofant kommer fra det græske sykophántēs, der betyder en stikker eller en sladrehank. Det græske ord er dannet af sykon, der betød "en figen" på oldgræsk, og phantes, der er afledt af et ord, som betyder fremvise. Så en sykofant er altså en, der viser figner frem. . Foto: Morten Voigt.

”Bort, Sycophanter! Og bort, Parasitter!”

Sådan dundrer Tom Kristensen i et digt fra samlingen ”Fribytterdrømme”, der var hans debut i 1920. Sykofanter og parasitter. Det er ord med håndkant, og de blev næsten gentaget i Kristeligt Dagblad for en måneds tid siden i en glimrende artikel om det, der blev kaldt despoten Putins svagheder. Putin tåler som andre diktatorer ikke modsigelser og har altså ingen kvalificerende modsigelser omkring sig. Hans meninger og opfattelser afprøves ikke i kritiske diskussioner. Man tør ikke fortælle sandheden, hvis den ikke er positiv for ham. I artiklen hedder det, at Putin netop omgiver sig med rygklappere og sykofanter.