”Star Wars” fik en kølig modtagelse

For 40 år siden indledte George Lucas den succesrige stjernekrigssaga med den første film, der trods religiøse undertoner blev sammenlignet med Muppet Show i Kristeligt Dagblad

Den originale amerikanske filmplakat. – Arkiv
Den originale amerikanske filmplakat. – Arkiv. Foto: Lucasfilm/Allstar Picture Library/Ritzau.

Det er en mærkedag for fans af lyssværd og galaksen langt, langt borte. Den første film i serien ”Stjernekrigen”, eller ”Star Wars”, som den oftest omtales herhjemme, havde for præcis 40 år siden i morgen premiere i de amerikanske biografer.

Filminstruktøren George Lucas’ film blev omgående et hit og en af de største kassesucesser i filmhistorien. Den inkasserede både syv Oscar-priser og en hær af trofaste fans. Siden er der udkommet yderligere seks film i serien, og i december 2017 får den ottende film premiere.

”Stjernekrigen” nåede først til Danmark i december samme år, hvor den fik premiere i juledagene. Journalist Erik Hvidt forsøgte forud for premieren at give Kristeligt Dagblads læsere et indtryk af filmen, som han beskrev som en eventyrfilm om magtspil og krigsførelse i rummet.

”Men historien har også nogle religiøse undertoner,” lød det den 22. december 1977 fra journalisten Erik Hvidt.

Den 27. december havde filmen haft premiere, og Kristeligt Dagblads anmelder Niels Houkjær var ikke særligt imponeret.

”’Stjernekrigen’ er en typisk 2. juledags-premiere, sådan som filmbrancen må opfatte julen,” startede han sin anmeldelse, hvorefter han kaldte filmen for en blanding mellem tv-serierne Månebase Alpha og Muppet-show.

”Er der et juleevangelium gemt i filmen, så går det ganske skikkeligt ud på, at kampen mod det onde for det gode aldrig er forgæves, og at en guddommelig kraft, der sætter teknologien fra verdensherredømmet, vil sejre i stadig nye skikkelser. Men der skal et uspoleret barnesind til at acceptere budskabets form,” sluttede Niels Houkjær.

De næste film i serien måtte ligeledes finde sig i at blive sammenlignet med alt fra Muppet Show til Prins Valiant, og flere gange blev de også gjort til eksempel på kulturens hule forfald, for eksempel da Erik A. Nielsen i 1984 skrev:

”Nu er det bare ikke Vergil, Dante og Milton, der skaber de store science-fiction universer. Nu er det i stedet Hollywood, og dog er ’Jens Lyn’ og ’Stjernekrigen’ ikke så fjerne slægtninge af de gamle store helteverdener. De er bare næsten blottet for den filosofi og teologi, som hørte med hos de forfattere og mytologer, der skabte de store fiktionsverdener.”

Kristeligt Dagblads lunkne modtagelse gik dog ikke ud over filmens succes i Danmark, hvor der blev solgt over en halv million biografbilleter til rumeventyret. Den endte på en tredjeplads over bedst sælgende biograffilm det år, kun overgået af James Bond og Olsen Banden.

Anmeldernes opfattelse af stjernekrigene ændrede sig også med tiden. Da seneste og syvende film i serien, ”The Force Awakens”, havde premiere i december 2015, skrev Karen Dyssel: ”Kampen mellem den gode og mørke side bliver igen på fornemste vis både menneskelig og overstatslig... et forbilledligt værk inden for genren.”

Billede af karaktererne fra 1977, trykt i avisens tv-guide i 1984. –
Billede af karaktererne fra 1977, trykt i avisens tv-guide i 1984. – Foto: Arkivfoto