Stem på en tilgivelsesemoji

Der findes 3000 humørikoner, men ikke én om tilgivelse. Finsk kirke vil lave om på det med en konkurrence

Et udvalg af tilgivelsesemojis, der er indsendt til konkurrencen. I øjeblikket fører humørikonet nederst til venstre. – Fotos: forgivemoji.com.
Et udvalg af tilgivelsesemojis, der er indsendt til konkurrencen. I øjeblikket fører humørikonet nederst til venstre. – Fotos: forgivemoji.com.

De findes som en kyssende kat, et græskarhoved, flere forskellige djævle, hjerter i mange farver og en forkølet smiley. Der er netop også kommet kønsneutrale personer. Og man kan også lave sine egne humørikoner, emojis, der ligner én selv.

Men hvordan signalerer man med et ikon på sin smartphone, at man tilgiver den person, man kommunikerer med? Det kan man ikke i dag, selvom der findes omkring 3000 forskellige officielle emojis og ikoner.

Derfor er den lutherske folkekirke i Finland gået sammen med en række organisationer, der arbejder for fred i verden, og har taget initiativ til en kampagne om at finde den helt rigtige tilgivelsesemoji.

På hjemmesiden forgivemoji.com har alle kunnet indsende forslag til en tilgivelsesemoji, og i øjeblikket er der en afstemning i gang, der skal lede frem til vinderen, som udvælges inden årsskiftet.

”Vi vil gerne sætte fokus på, hvor vigtig tilgivelse og fred er. Det er ikke muligt at opnå fred uden tilgivelse. Vores samarbejdspartnere arbejder hårdt for at sikre fred, og du kan hjælpe ved at deltage i kampagnen,” står der på hjemmesiden for kampagnen.

Der er indsendt lidt over 100 forslag til en tilgivelsesemoji, og blandt dem er 6 blevet udvalgt til afstemningen, som over 4000 foreløbig har deltaget i. En emoji med et stort rødt hjerte og to hænder i forskellige farver, som holder hinanden i et fast greb, fører konkurrencen i skrivende stund.

Det finske initiativ bliver taget godt imod hos Kirkernes Verdensråd, World Council of Churches.

”Vi har brug for en nem og direkte måde at udtrykke vores følelser i situationer, hvor vi har svært ved at finde de passende ord. Emojis og smileys fungerer ikke i en alvorlig kontekst præget af alvorlige forbrydelser såsom folkemord eller krigshandlinger. Men i vores hverdag står vi ofte i situationer, hvor en lille, autentisk gestus kan have en stor og opmuntrende virkning. At undskylde og tilgive er afgørende for alle typer forsoninger mellem mennesker,” udtaler rådets kommunikationschef, Tuomo Pesonen, i en meddelelse.