Prøv avisen

Stjålet Gauguin-maleri fundet hos arbejder i Italien

De to genfundne malerier vises på en pressekonference i Italien. – Foto: Claudio Onorati/EPA/.

En kunstinteresseret fabriks-arbejder købte Gauguin-maleri for under 200 kroner

To malerier af Paul Gauguin og Pierre Bonnard, som blev stjålet i London i 1970, er blevet fundet i Italien, hvor de i årtier har hængt i køkkenet hos en fabriksarbejder fra Fiat.

De to værdifulde malerier Frugt på bord eller en lille hund af Gauguin og Bonnards Kvinde med to stole blev stjålet fra et privat hjem i London for 44 år siden.

Gauguin-maleriet har en anslået værdi på mellem 75 og 225 millioner kroner, mens Bonnards maleri er prissat til omkring 4,5 millioner kroner.

En kunstinteresseret fabriksarbejder købte begge malerier på en auktion i 1975 for under 200 kroner, oplyser den italienske kulturminister, Dario Franceschini.

Malerierne havnede på auktionen efter at have ligget flere år på et hittegodskontor på en italiensk togstation. De var blevet fundet af togpersonale i en togkupé, kort efter at de blev stjålet.

Dette er en utrolig historie og et symbol på den indsats, det italienske kunstpoliti har ydet gennem mange, mange år, siger Franceschini.

I forrige måned fandt politiet frem til malerierne efter at have fået et tip om, at der kunne være tale om stjålne mesterværker.

Ved et pressemøde i går lancerede kulturarvspolitiet en ny app til mobiltelefoner, som gør det lettere for offentligheden at hjælpe politiet med at spore stjålne kunstværker.

Mariano Mossa, der leder kulturarvspolitiet i Italien, siger, at omsætning af stjålet kunst er den fjerdestørste illegale handel på verdensmarkedet efter salg af våben, narkotika og lyssky finansielle produkter.

Italien har verdens største database over stjålne kunstværker. Omkring 5,7 millioner kunstværker er registreret i basen.