Strandet et år i Hongkong. Torbjørn er både blevet gift og vaccineret, mens han venter

Torbjørn Pedersens rejse til alle verdens lande førte ham efter seks år til Hongkong, da coronapandemien ramte i fjor. Her har han opbygget en tilværelse og arbejder for Sømandskirken, fortæller globetrotteren

Strandet et år i Hongkong. Torbjørn er både blevet gift og vaccineret, mens han venter

I februar sidste år satte en ny virus en stopper for Torbjørn Pedersens i forvejen temmelig langstrakte projekt. Hans mål var at besøge alle verdens 203 lande uden at tage hjem undervejs eller benytte flyvemaskine. Kristeligt Dagblad talte med ham, mens rejserestriktioner og lukkede grænser som følge af den voksende coronapandemi forhindrede ham i at komme videre fra Hongkong til de sidste ni lande, han manglede for at kunne tage hjem efter seks år på farten.

”Jeg er træt af at kæmpe, kæmpe igen og igen for at komme videre til det næste land,” sagde den i dag 42-årige dansker om sin situation for over et år siden.

Fire planlagte dage i den asiatiske storby er blevet til over 400 dage, da grænserne omkring ham til de lande, han mangler at besøge, stadig er lukkede. Og det selvom han er blevet vaccineret.

”Det var ikke sjovt at ende her og ikke være herre over min situation, for jeg var i forvejen mere end parat til at komme hjem. Men når det så er sagt, så er Hongkong et meget godt sted at være strandet,” fortæller Torbjørn Pedersen over en telefon.

Hans rejse begyndte i 2013 og skulle efter planen vare fire års tid. Der er nu gået over syv år, men han har ikke mistet modet.

”Jeg har forsøgt alt muligt og prøvet at komme med på containerskibene, men de gør alt for at beskytte deres besætning mod smitte,” fortæller Torbjørn Pedersen.

Torbjørn Pedersen har fået arbejdsvisum i Hong Kong, hvor han venter på at kunne rejse videre. – Privatfoto.
Torbjørn Pedersen har fået arbejdsvisum i Hong Kong, hvor han venter på at kunne rejse videre. – Privatfoto.

Han er mindre misfornøjet end sidste år, virker det til, og han har i mellemtiden fået opbygget et liv og en hverdag i Hongkong, hvor han har en høj grad af frihed, fordi coronasmitten ikke er så udbredt længere. Han har en hverdag med venner og socialt liv i byen. Han kører rundt i sin bil og holder møder med partnere i forbindelse med sit projekt – han er blandt andet goodwill-ambassadør for Dansk Røde Kors. Og så arbejder han for Den Danske Sømandskirke.

”Når et dansk skib ankommer, tager jeg kontakt for at høre, om de mangler noget. Det kan være aviser, bøger, lakrids eller guitarstrenge. Præsten er taget til Danmark, så jeg er alene her. De fleste sømænd bliver på skibet på grund af karantænereglerne, så ofte mødes vi på landgangsbroen,” fortæller han.

Den strandede globetrotter er også blevet gift siden sidst, viser billeder på hans rejseprofil på Facebook med navnet ”Once Upon a Saga”, som hans lange rejse lever op til. Ringen gav han dog ikke til en lokal kvinde, men den danske kæreste, han hele tiden har haft, og som har besøgt ham 22 gange forskellige steder i verden. De blev forlovet i 2016 på toppen af Mount Kenya.

”Vi blev gift hver for sig, hun i Danmark, jeg her, og med hjælp fra et firma i Utah, USA, som tilbyder vielser over nettet. Det betyder, at vi er blevet gift to forskellige datoer på grund af tidsforskellen. Nu sidder hun her ved siden af mig, fordi jeg har arbejde og har fået opholdstilladelse, og fordi vi er gift.”

Hvornår slutter sagaen så? Det kan Torbjørn Pedersen ikke sige. Han ved blot, at der er 7000 kilometer mellem nogle af de lande, han mangler at besøge:

”Et år mere lyder urimeligt. Et halvt år går an.”