Stratosfæren er krympet

Den klare himmel, man kigger op på, når man sidder i et fly, er skrumpet med 400 meter

nc. World View Enterprises/Reuters/Ritzau Scanpix
Nc. World View Enterprises/Reuters/Ritzau Scanpix.

For os mennesker på jorden kan det være svært at begribe, hvad der sker højt oppe i himlen, som enten er blå eller sort, så længe skyerne holder sig væk. Og så er der noget med et lag, som gør, at ting brænder op, når de kommer flyvende mod os, eller kræver et særligt skjold for at klare turen, når astronauter skal komme helskindede hjem.

Men laget, atmosfæren, består af mange lag, der omkranser Jorden, og det ændrer sig. Forskere bag en ny spansk-britisk undersøgelse oplyser, at de har opdaget en udvikling i atmosfæren de seneste årtier. Det skriver britiske The Guardian ifølge forskning.no.

Der er tale om den del, der kaldes stratosfæren, som er den klare himmel, man kigger op på, når man sidder i et fly. Denne del strækker sig fra normal flyvehøjde 10-12 kilometer op i luften og op til lidt over 50 kilometer over jordens overflade.

Ian Cuming/Ikon Images/Ritzau Scanpix
Ian Cuming/Ikon Images/Ritzau Scanpix

Forskere har undersøgt data, indsamlet af satellitter, der går tilbage til 1980’erne. Og stratosfæren er skrumpet med 400 meter.

”Ændringen kan påvirke satellitbaner, radiobølger og måske hele GPS-navigationssystemet,” udtaler Juan Añel ved universitetet i Vigo, Spanien, til avisen The Guardian.

Den spanske forsker mener også, at mennesket er med til at påvirke stratosfæren med udledning af CO2. Stratosfæren kan krympe med 1,5 kilometer de næste 60 år. Når stratosfæren krymper, vil den nedre del af atmosfæren – troposfæren – vokse. Og det er i dette lag, de fleste skyer bevæger sig rundt og det, vi kalder vejret, befinder sig.