Studie: Derfor kan tænkning være så udmattende

Forskere har bevist en sammenhæng mellem tænkning og udmattelse

Skulpturen Le Penseur af Auguste Rodin.
Skulpturen Le Penseur af Auguste Rodin. Foto: Peter Morgan/Reuters/Ritzau Scanpix.

Psykologiprofessor Svend Brinkmann opfordrer os i sin nye roman "Tænk" til at bruge mere tid på at tænke og mindre på at fare rundt. Men det kan være udmattende at tænke så meget. Tænkning kan nemlig forårsage træthed og dermed påvirke vores beslutninger. Det viser et nyt studie, som også peger på, hvorfor det forholder sig på denne måde.

Mange har måske prøvet at føle sig trætte efter en lang dag på arbejde, men nu har franske forskere fra Institut du Cerveau (hjerneinstitutet) i Paris Frankrig bevist en sammenhæng mellem tænkning og udmattelse, skriver videnskabsmagasinet NewScientist.

Forskerne lagde 40 forsøgspersoner i en MRI-scanner i seks timer. Her blev de bedt om at udføre huske-øvelser af forskellig sværhedsgrad.

Forskerne opdagede, at niveauet af glutamat, som et kemisk signalstof i hjernen, var steget hos de forsøgspersoner, der var stillet de sværeste opgaver, og samtidig var deres pupiller blevet større, hvilket også er et tegn på træthed.

Forskerne fandt desuden ud af, at forsøgspersonerne med højt niveau af glutamat traf valg anderledes end de øvrige deltagere. Da de bagefter blev stillet over for valget om at modtage en sum penge nu eller senere, valgte de at få en belønning med det samme.

"Glutamat i høje mængder kan være farlig for hjernen, og derfor prøver den at reducere aktiviteten,” fortæller Antonius Wiehler, der ledte studiet, til NewScientist.

En måde, som hjernen reducerer glutamat-niveauet, er at aktivere frontallappen i mindre grad gennem de valg, man træffer. Og hvis man gør det, vil man ofte vælge den fristende mulighed, suger Wiehler.

Forskerne bag studiet håber at kunne bruge den nye viden til at hjælpe patienter med koncentrationsbesvær for eksempel som senfølger af covid-19 eller børn med adhd.