Studie: Kaffen kan kædes sammen med helbredsmæssige fordele

Ifølge et nyt studie er højere niveauer af koffein i blodet forbundet med lavere BMI og mindre risiko for diabetes

Nu giver ny forskning opbakning til, at koffeinen i kaffen ser ud til at kunne kædes sammen med helbredsmæssige fordele.
Nu giver ny forskning opbakning til, at koffeinen i kaffen ser ud til at kunne kædes sammen med helbredsmæssige fordele. Foto: Jean-Christophe Magnenet/AFP/Ritzau Scanpix.

Af alle livets sandheder er én af de værste måske, at mad og drikke, der gør din hjerne glad, tilsyneladende også er dårligt for dig på den ene eller anden måde. Alkohol, sukker, fedt og salt.

Den store undtagelse er kaffe. Hele verdens yndlingsdrik, der, udover måske at berøve dig søvn, ikke ser ud til at have nævneværdige sundhedsmæssige bagsider ifølge forskning.

Nu giver ny forskning opbakning til, at koffeinen i kaffen tværtimod ser ud til at kunne kædes sammen med helbredsmæssige fordele.

I et nyt studie lyder det fra forskere fra Sverige og England, blandt andre en forsker med tilknytning til danske Novo Nordisk, at højere niveauer af koffein i blodet er forbundet med en lavere BMI og mindre risiko for diabetes.

Studiet lægger sig i forlængelse af tidligere forskning, der har forbundet kaffeindtag med mindre risiko for diabetes, såvel som blandt andet hjertekarsygdomme, står der i en pressemeddelelse fra tidsskriftet BMJ Medicine, hvor studiet netop er publiceret.

Det nye studie skiller sig ud fra tidligere forskning ved den anvendte metode. Forskerne har nemlig kigget dybt i genetikken hos næsten 10.000 mennesker ved hjælp af såkaldt mendelsk randomisering. Forskerne har taget udgangspunkt i to genvariationer, der er associeret med lavere koffein-metabolisme.

Det vil sige, at i mennesker med de to særlige genvariationer er koffeinen længere tid i systemet efter indtag af en kop kaffe, te eller energidrik, sammenlignet med dem, der ikke har disse genvariationer.

Mennesker med disse genvariationer drikker i gennemsnit mindre kaffe, end dem der er foruden, men koffein-niveauet i deres blod er generelt højere, står der i pressemeddelelsen.

Videre analyser viste, at disse mennesker også har lavere BMI og mindre risiko for at få diabetes.

Derimod blev der ikke fundet nogen sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og den koffein-bevarende genetik, hvilket står i kontrast til de tidligere studier.

Studiet mødes dog med en anelse skepsis, da det ikke konkluderer noget fast og ikke viser en direkte årsagssammenhæng mellem mængde koffeinindtag og bedre sundhed. Højest giver det et bud, der lyder, at kaffe – eller enhver anden koffeinholdig drik, for den sags skyld – muligvis kan have nogle helbredsmæssige fordele. Desuden siger det heller ikke noget om, hvor meget kaffe deltagerne har drukket.  

Der er altså fortsat behov for yderligere forskning i kaffens påvirkning på sundheden, lyder det fra forskerne bag studiet.