Svampe kan blive hjernen i husene i fremtiden

I et nyt science fiction-projekt vil forskere undersøge, om svampe i vægge kan kobles til en computer og regulere indeklimaet

Et netværk af trådformede celler, også kaldet svampemycelium. – Foto: Irmgard Hebestreit/Ritzau Scanpix.
Et netværk af trådformede celler, også kaldet svampemycelium. – Foto: Irmgard Hebestreit/Ritzau Scanpix.

Phil Ayres er udmærket klar over, at han har gang i et forskningsprojekt, der lyder skørt. Men nogle gange skal man vove at kaste sig ud i det gale for at gribe det geniale. Og genialt vil det være, hvis hans drøm bliver en realitet.

Han og de andre forskere i projektet Fungar vil skabe et hus, der er bygget af levende, hårdt, bæredygtigt, klimavenligt svampemycelium.

Altså det net af trådformede celler, som en svamp består af. Men ikke nok med det. De levende svampe skal konstant overvåge husets indeklima og kommunikere det til en computer, der så regulerer stuetemperaturen og luftfugtigheden, så huset er behageligt at befinde sig i.

”Idéen er science fiction,” siger Phil Ayres, der er leder af forskningsprojektet og lektor på Center for IT og Arkitektur på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

”Men vi forsøger at gøre det til et videnskabeligt faktum over de næste tre år. Jeg tror, det kan blive et ret vildt skub ud over den hidtidige grænse for, hvordan man kan bruge mycelium som et byggemateriale med lave miljømæssige omkostninger. Og det at bruge myceliet som en funktionel enhed med sin egen beregningsevne er helt nyt,” siger Phil Ayres.

Idéerne er så nye, at Fungar – en forkortelse af Fungal Architectures – over de næste tre år modtager 21 millioner kroner fra EU-Kommissionens Future and Technologies-program (FET).

Vi skal dog ikke forvente, at der om tre år står en færdigbygget luksusvilla af svampe ved kunstakademiet i København.

Alene det at bygge et levende hus og få det til at kommunikere meningsfuldt med en computer vil være en stor succes. Så Phil Ayres håber, at de 21 millioner kroner vil munde ud i et lille skur, der kan bevise, at idéen er realistisk.

”Vi skal bare have en bygning med et indre og et ydre, så vi kan arbejde på at kontrollere det indre miljø i forhold til det ydre,” siger Phil Ayres.

I øjeblikket regner forskerne med at dyrke myceliet i den form, som huset skal have. De vil konstruere huset som en vævet konstruktion af mycelium, polymerer, nanopartikler og et substrat, som svampen kan vokse i, eksempelvis kaffegrums.

På den måde håber forskerne at kunne opbygge hårde vægge, der indeholder en form for myceliumbaseret elektronik.

”Huset skal kunne kontrollere forskellen mellem inde og ude. Så når det begynder at blive koldt udenfor, kan det indre miljø blive påvirket ved, at der bliver skruet op for varmen. Bliver der så for varmt, kan der blive åbnet et vindue. Og måske kan mængden af lys også blive tilpasset,” siger Phil Ayres.

Der er imidlertid lang vej fra drømme, forestillinger og skitser til det færdige hus.

For eksempel skal forskerne eksperimentere med at dyrke forskellige mycelier, der kan føle henholdsvis temperaturer, luftfugtighed og lys.

Forskerne skal også finde ud af, hvordan de kan få svampene til at kommunikere meningsfuldt med en kunstig intelligens i en computer, der kan styre for eksempel vinduer og varmekilder.