Svulmende fastelavnsboller

Supermarkedernes bake off og statens høje energiafgifter er ved at udrydde bagerbutikkerne. Men bagerne kan stadig noget, som supermarkederne ikke kan. For eksempel laver de fremragende fastelavnsboller

Bagermester Martin Kornerup Nielsen fra Gevninge Bageri ved Roskilde (bagest) og hans assistens Thomas har travlt med at bage fastelavnsboller for tiden.
Bagermester Martin Kornerup Nielsen fra Gevninge Bageri ved Roskilde (bagest) og hans assistens Thomas har travlt med at bage fastelavnsboller for tiden.

Bagerbutikkerne er fra midten af januar og frem til tiden omkring fastelavnssøndag oversvømmet med fastelavnsboller. Nogle af fastelavnsbollerne bulner med hindbærskum og er pyntet med en hat af gul glasur. Andre er fulde af flødeskum, sveskemarmelade og vaniljecreme.

Jeg er taget hen til min lokale bager i Gevninge, Martin Kornerup-Nielsen. Hans fastelavnsboller, som han har lært at lave af sin far og morfar, der også var bagere, er på nippet til at eksplodere af velsmag. Der er noget vidunderligt livsbekræftende over kagerne i forhold til min barndoms hjemmelavede fastelavnsboller, der så ud, som om de var deprimerede.

Nu vil jeg lære at lave professionelle bager-fastelavnsboller, som dem Gevninge-bageren langer hen over disken. Ligesom hans kager skal de også smage sådan, at hvis man fandt på at faste 40 dage frem til påske, ville afskeden med kagecreme, flødeskum og glasur være en uforglemmelig oplevelse. Martin Kornerup-Nielsen sukker, mens han lægger rød glasur på en fastelavnsbolle, over, at fastelavn ikke længere er så stor en fest som i hans barndom. Men jeg placerer min hånd på hans ene skulder og trøster ham ved at sige, at gode fastelavnsboller kan gøre fastelavnssøndag til en fest.

Mens jeg er i bageriet, forsøger jeg at få bagerens tips og opskrifter skrevet ned. Det lykkes undtagen med hans wienerbrødsdej. Den kan jeg ikke finde ud af og jeg beslutter mig for, uden at indvie bageren i mine skumle planer, at erstatte wienerbrødsdej med butterdej.

Opskrift på fastelavnsboller (12 stk.)

6 frosne butterdejsplader fra nærmeste supermarked
vaniljestang
2 dl sødmælk
3 æggeblommer
80 g sukker
20 g majsstivelse
l piskefløde
sveskemarmelade
150 flormelis
2 spsk. hindbærsaft

Fremgansmåde

1. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken. Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid. Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen simre i cirka et minut under kraftig piskning. Hæld cremen i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm og lad den køle af i køleskabet inden brug.

2. Del hver butterdejsplade i to dele. Placer en klump kagecreme i midten på hver firkant. Firkanterne tages i hvert hjørne og samles ved at mase kanterne sammen. Sørg for at samlingen er tæt. Læg dem på en bageplade med bagepapir med samlingerne nederst. Herefter bages de cirka 12-20 minutter ved 220 grader. Tag bollerne ud og afkøl dem.

3. Del dem i to dele. På underbollen lægges et lag sveskemarmelade, dernæst et lag kagecreme. Piskefløden piskes og hældes i en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Der sprøjtes et ødselt og dekorativt lag oven på sveskerne og kagecremen. Toppen af bollen sættes på, og flormelis røres med hindbærsaften. Herefter dekoreres toppen.