Tag på højskole ved Porto

Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser inviterer på en oplevelsesrig læserrejse til Portugal til september

En spændende læserrejse til Portugal, hvor deltagerne oplever den lokale kultur, historie, natur og klassisk højskolestemning.
En spændende læserrejse til Portugal, hvor deltagerne oplever den lokale kultur, historie, natur og klassisk højskolestemning. Foto: Granada Kulturrejser.

Velkommen til en spændende læserrejse til Portugal, hvor deltagerne oplever den lokale kultur, historie, natur og klassisk højskolestemning. Hele ugen er udgangspunktet den charmerende kystby Vila do Conde. Her bor vi på et hotel i den historiske bydel tæt på kirken og Ave-floden.

Dagen starter normalt med morgensang og et introducerende foredrag til dagens tema. Resten af dagen er afsat til fælles oplevelser både i byerne og i naturen, og deltagerne får lejlighed til at nyde de gode lokale retter og smage den lokale vin.

Den første dag får deltagerne en dybere forståelse af Nordportugals spændende forhistorie. Her har levet keltere, romere, visigotere og tidlige kristne. Der indledes med et foredrag ved rejsens danske rejseleder, som giver overblik over historien, inden turen går mod nord til kystbyen Viana do Castelo. Her ligger resterne af en jernalderboplads, og byen har også et interessant museum samt en charmerende bymidte. 

Foto: Granada Kulturrejser.

Der er afsat to dage til at opleve byen Porto, der er på Unescos liste over verdens kulturarv. I første omgang gælder det området omkring Douro-floden med portvinshusene og det særlige havnemiljø. Der bliver lejlighed til at besøge et portvinshus, smage portvin samt tage på en kortere sejltur på Douro-floden.

Det følgende besøg i Porto har fokus på den moderne by. Her får deltagerne indblik i Nellike-revolutionen, EU-medlemskabet og de aktuelle forhold i landet. For at belyse den moderne udvikling er der indlagt et besøg på musikhuset Casa da Música fra 2005 samt kunstmuseet Serralves, Nordportugals største museum for moderne kunst.

Foto: Granada Kulturrejser.

Portugals storhedstid omkring opdagelserne skal naturligvis også belyses. Her er udgangspunktet Vila do Conde, der har et spændende skibsbyggermuseum. Som en del af museet ligger der ved kajen en karavel (to-tremastet sejlskib), som er en tro kopi af de skibe, portugiserne brugte på deres opdagelsesrejser.

Desuden bliver der tid til at opleve den smukke natur på en dagsudflugt til egnene omkring Minho-floden, der danner grænse mellem Portugal og Spanien. Undervejs besøges en vingård, hvor de fremstiller den særlige Vinho Verde (”den grønne vin”).

Foto: Granada Kulturrejser.

Endelig rummer programmet en kulturaften med fado (folkelig sang), introduktion til portugisisk sprog og omgangsformer, og der bliver lejlighed til at møde et par unge portugisere og høre om deres kamp for at få fast arbejde i en økonomi, der stadig mærker dønninger efter krisen.