Tag på olivenrejse ind i det Sydgræske efterår

Tag med Poul Joachim Stender og Kristeligt Dagblad på denne herlige olivenrejse til Grækenland i november

Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen. Her udforskes den lokale kultur og den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. Det vil blandt andet ske ved at deltagerne selv skal d
Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen. Her udforskes den lokale kultur og den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. Det vil blandt andet ske ved at deltagerne selv skal d. Foto: Poul Joachim Stender.

Høsten af olivenfrugterne i Grækenland begynder i november. Overalt ser man grækerne banke oliven af træerne, samle dem i sække og fragte dem til de oliepressere, der er i næsten hver eneste landsby. Turisterne har forladt Sydgrækenland, og efterårsregnen har kaldt blomsterne frem. Kastanjer og appelsiner er modne.

Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olivenolie i Grækenland fremstilles. Området er kendetegnet ved en særpræget arkitektur og billedskønne landskaber.

For det meste er november i Sydgrækenland fuld af sol. Der kan bades fra Kardamilis strande, og på de græske taverner er de velsmagende vinterretter kommet på bordet.

Formålet med olivenrejsen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. Det vil blandt andet ske ved, at deltagerne selv skal deltage i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den grønne, duftende olie. Desuden besøger deltagerne også kirker og klostrer, hvor olivenolien bruges i forskellige ritualer.

Foruden Poul Joachim Stender, der er præst og forfatter, deltager også professor dr. med. Steen Stender, der i et foredrag ser på olivenolien med videnskabelige øjne.