Tag på vandretur og oplev Islands vilde natur

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser på en oplevelsesrig vandrerejse til Island fra den 19. til den 26. maj 2023

Læserrejsen er tilrettelagt med seks vandredage i det sydvestlige Island, hvor de historiske spor er størst og sagakulturen taler.
Læserrejsen er tilrettelagt med seks vandredage i det sydvestlige Island, hvor de historiske spor er størst og sagakulturen taler. Foto: Lindegaard Bente.

Jorden føles ung og ny, når man vandrer over sorte, varme lavamarker og ved springende gejsere. Kontinentalpladerne mellem Europa og Amerika mødes under Island og skaber den helt særegne islandske natur.

Med kun 376.000 indbyggere er Island Europas tyndest befolkede land. Læserrejsen er tilrettelagt med seks vandredage i det sydvestlige Island, hvor de historiske spor er størst og sagakulturen taler.

Fimmvörðuháls
Fimmvörðuháls Foto: Mols Rejser

Ved Reykjadalur vandres der gennem et råt stenlandskab med mudderhuller og damp, mellem islandske heste og får, og der sluttes af med et dyp i ”den lune å”. Deltagerne vandrer også på Islands nok smukkeste vandrerute, Fimmvörduháls, som er kendt for de cirka 26 vandfald på de første otte kilometer og de to kæmpe gletsjere, som stien snor sig mellem. Med bus køres gennem gletsjerelvene til Thorsmørk Nationalpark, hvor dagens rute går rundt om Tindfjøll.

Island rammes af vulkanudbrud cirka hvert andet år. I august 2022 var det Krýsuvik, der stod for tur, og gruppen vandrer på den stadig varme lava.

Skalholt
Skalholt Foto: Mols Rejser

På Thingvellir-sletten (Unesco-kulturarv) holdt Europas ældste parlament, Altinget, demokratiske samlinger fra år 930 til 1798. Gruppen vandrer gennem Almannagja-kløften skabt af jordplader, der fjerner sig fra hinanden, til tingsted Løgberg, hvor lovsigemanden hvert år fremsagde Islands love. 10 kilometers vandretur i dette fantastiske landskab, hvor gammel kultur og ny natur smelter sammen.

Skogafoss
Skogafoss Foto: Mols Rejser

Rejselederne orienterer om geologien, det moderne Islands politiske og sociale forhold og læser højt af sagaerne. Rejsen er lagt i årets lyseste tid, solen går knap under horisonten, og der er cirka 11-16 grader. 

Læserrejse fredag.
Læserrejse fredag. Foto: Mols Rejser

Der vandres i to grupper: Gruppe 1 går 8-15 kilometer om dagen. Gruppe 2 går 5-10 kilometer om dagen. Begge grupper går i samme område, så man oplever den samme type natur. Vandringerne foregår på stier af forskellig kvalitet og underlag, og det kræver god balance samt forudgående træning i bakket terræn. Begge grupper vil opleve mange op- og nedstigninger.