Prøv avisen

Tid til hugorme-safari

Besøg i Kirke- og LigestillingsministerietMehmet Görmez var i forgårs forbi Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen på et høflighedsbesøg på omkring en halv time. Her talte de blandt andet om indvandreres forhold i Danmark. Foto: Jesper Plambech/Biofoto/.

naturen netop nu

Det tidlige forårs lune dage lokker hugormen ud af sin vinterlange dvale. Musehullet, hvor den bor, kan ikke længere holde på slangen med den sorte zigzaggede stribe ned ad ryggen. Det fredede dyr skal ud at slikke sol.

Hugormen ser lidt klatøjet ud, men det skyldes ikke, at de gennemsigtige øjenlåg har tvunget den til at sove med åbne øjne hele vinteren.

Den har et mælket blik, fordi den skifter ham. Alt skiftes ud, forklarer Niels Dahlin Lisborg, der er naturvejleder i Blåvandshuk.

Han fortæller, at det er hannerne, der kommer først ud i solen.

LÆS OGSÅ: På herrens mark

Damerne kommer først lidt senere, siger han.

Hugormeeksperten påpeger, at denne tid er god, hvis man vil på hugormesafari. Hugormene er stadig lidt sløve efter vinteren, og da de får energi fra solen, går der lidt tid endnu, før de er i fuld vigør.

De har en fantastisk evne til at mærke vibrationer i jorden og er normalt over alle bjerge, når vi kommer traskende i skovene. Men her i de tidlige forår reagerer de ikke så hurtigt, og derfor er der god mulighed for at få dem at se i øjeblikket, siger Niels Dahlin Lisborg, som videre fortæller, at der derfor også kan forekomme mange bid i denne tid.

Det er ikke nødvendigvis mennesker, der bliver bidt hugormen bider kun inden for en radius af 15-20 centimeter og angriber sjældent. I stedet er hunde i større fare, når de snuser rundt i skovbunden.

Når hugormehunnerne senere på foråret kommer frem, begynder hannernes store brydekamp, hvor det gæl-der om at vikle sig ind i hinanden og trykke den anden han ned for at vinde hunnens gunst.