Lørdagsmad: Tid til sveskefyldte æbleskiver

Det bedste ved hjemmelavede æbleskiver er, at det er muligt at eksperimentere med indholdet, for eksempel i forbindelse med adventstiden

I år fylder Poul Joachim Stender sæsonens æbleskiver med svesker og æbler, hvilket også er en sønderjysk tradition. Foto: Poul Joachim Stender

Adventstiden nærmer sig. I køkkenet betyder det æbleskiver. Men hvorfor nøjes med de færdiglavede, som ligger i supermarkedernes frysediske som golfbolde.

Nogle af de frosne æbleskiver i den dyre ende er okay. Men de fleste er enten friturefede eller harmløse i smagen.

Det bedste ved hjemmelavede æbleskiver er, at det er muligt at eksperimentere med, hvad der skal være inde i dem. Nogle år har jeg fyldt dem med blåbær, brombær eller hindbær. Der bliver noget kinderæg-agtigt over dem.

Selv om den danske jul efterhånden er hul for indholdet om Jesu fødsel, behøver æbleskiverne ikke at være en tom skal.

I år satser jeg på at fylde æbleskiverne med svesker og æbler. Når det hedder æbleskiver, skal æblet have lov til at præge æbleskiverne. Jeg har revne æbler i dejen, min marmelade er en kombination af jordbær og æbler, og så har jeg fyldt de æblejuice-marinerede svesker med æblestykker.

Æbleskiverne er af natur fede. Friske bær som hindbær og blåbær giver æbleskiverne og marmeladen et godt syrligt modspil.

Min opskrift rækker til 21 æbleskiver. De kommer til at koste omkring 120 kroner. Men i denne coronatid, hvor mange fornøjelser er udelukket, er det vel i orden?