Prøv avisen
Lørdagsmad

Tilsæt rigeligt med tid

Kærnemælksboller med kerner er gode på morgenbordet, og man kan med fordel lade dejen koldhæve natten over i køleksabet. – Foto: Else Marie Nygaard.

Når man skal holde sig hjemme, er der mulighed for at kæle mere for hjemmebaget og tid til at nyde vellykket, nybagt brød

I min kalender skriver jeg med blyant. De seneste dage har det vist sig at være vældig praktisk, når aftaler og begivenheder er blevet aflyst og flyttet.

Med coronakrisen er det svært at planlægge. Der er dog et sted, hvor der stadig kan lægges planer, og hvor planerne er blevet lettere at overholde: I køkkenet.

Det er nu, mange har tid til at gøre det daglige brød en smule bedre.

Med masser af håndvaske og behørig afstand har jeg lært naboen at bage surdejsboller med huller så store som i en emmentaler.

Det krævede, at hun kom på besøg en morgen, hvor hun normalt ville være på sin arbejdsplads og igen et halvt døgn senere, så hun kunne dufte, se og få fingrene i dejen og lære de lidt besværlige trin til vellykket surdejsbrød.

Nu har hun surdej i sit køleskab, og hun har sendt mig billeder af vellykket bagværk.

Den vigtigste ingrediens kom krisen med: tid.

Tid er også en vigtig ingrediens i dagens opskrift. Med tid kan det daglige brød blive lidt bedre og tilmed holde sig lidt længere. Den oprindelige opskrift er kokken Trine Hahnemanns, men jeg har ændret den en smule, for da jeg gav mig til at rydde op i kerner og mel, havde jeg ikke hvede-, men rugkerner og de kan bestemt bruges her.

Man skal bruge kærnemælk, som har den fine egenskab, at det kan holde sig vældig længe. Har man ikke kærnemælk, og har man ikke mulighed for at handle ind, så kan man bruge et andet surmælksprodukt og spæde op med vand.

Brødet adskiller sig fra andre brød ved, at man skal koge kernerne, og så skal man vente en times tid på, at massen er kølet af, inden man laver dejen, som skal hæve tre timer. Dejen kan formes til 18 store boller eller to brød, som bages i to brødforme a cirka 1,5 liter.