Tina er mest til ”bamseklip”

Der er travlt fra morgen til aften i Tina Nolsøs hundesalon i Viby Sjælland. Nogle ”kunder” kommer blot for en hurtig vask, mens andre skal have trimmet og føntørret hele kroppen

Den amerikanske cockerspaniel Chella er en af Tina Nolsøs stamkunder, som er forbi hundesalonen hver sjette uge, hvor den får trimmet, vasket, føntørret og finklippet pelsen. – Fotos: Mikkel Møller Jørgensen.
Den amerikanske cockerspaniel Chella er en af Tina Nolsøs stamkunder, som er forbi hundesalonen hver sjette uge, hvor den får trimmet, vasket, føntørret og finklippet pelsen. – Fotos: Mikkel Møller Jørgensen.

Hvordan opstod din interesse for faget?

Jeg vidste, at jeg ville arbejde med dyr, men jeg vidste ikke præcis, hvad jeg ville være. Jeg sad og bladrede i bogen ”Hvad kan jeg blive”, og så faldt jeg pludselig over hundefrisør. Det er en mesterlæreuddannelse, hvor du skal stå i en hundesalon i tre år for at blive udlært. Jeg tror, at jeg ringede rundt til 50 forskellige hundesaloner, før jeg endelig fandt en, som ville tage mig i lære i Valby.

Hvad kan du godt lide ved jobbet?

Hundenes sind og deres umiddelbare måde at være på. Jeg føler mig godt tilpas i deres selskab, og så kan jeg lide at se den forandring, jeg laver. Nogle gange kommer der en hund ind, som ikke er særlig velplejet, og så er det fantastisk at opleve den forvandling, jeg kan lave, til den går ud ad døren igen og er super lækker. Og kunderne bliver jo glade. Den reaktion, jeg får, når de ser, hvor fin hunden er blevet, er det hele værd.

Hvad er det typisk for nogle hunde, du klipper?

Det er mest de små skødehunde som bichon havanais og shih tzu. Men også en del cockerspaniels, yorkshire-terriere og pudler. Der kommer også en del korthårede hunde.

Det kan være en labrador, som bare skal have et bad, en negleklipning og børstes med en gummibørste for at få den værste fældning af. Det er hr. og fru Danmark, som kommer her med deres hunde. Jeg tror slet ikke, at jeg har nogen udstillingshunde tilbage, for de får ordnet pelsen hos opdrætterne, som ved præcis, hvad moden er lige nu.

Hvad for en type klip kan du bedst lide at lave?

Helt klart ”hvalpeklip”, som nogle også kalder ”bamseklip”. Her klipper man i hånden, til hunden har 5-10 centimeter pels tilbage, så den stadig har det der bamsede look ligesom en hvalp. Det synes jeg er rigtig sødt. Jeg bryder mig ikke om korte klipninger, hvor hunden bliver trimmet helt ind, så man kan se dens tynde ben. Hvis sådan en hund også er lidt overvægtig, kan det godt se ret komisk ud.

Hvis du spurgte hundene, er jeg sikker på, at de helst ville klippes fuldstændig i bund. For det er befriende for dem, hvis der ikke er noget pels, som kan genere. Men her er det altså os mennesker, som dikterer moden.

"For vask og klipning tager jeg normalt 425 kroner i timen, men stamkunderne får selvfølgelig lidt rabat. I gennemsnit bruger jeg dog to timer på hunden, så de fleste betaler 850 kroner per gang,” siger Tina Nolsø. -
"For vask og klipning tager jeg normalt 425 kroner i timen, men stamkunderne får selvfølgelig lidt rabat. I gennemsnit bruger jeg dog to timer på hunden, så de fleste betaler 850 kroner per gang,” siger Tina Nolsø. - Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Hvad er det hårdeste ved dit arbejde?

Fysisk er det arbejdet med de store hunde og de hunde, som ikke er samarbejdsvillige. Når man får en hund ind, som gør det stik modsatte af, hvad man gerne vil have den til, så bliver arbejdet rigtig hårdt.

Mentalt er det hårdeste at se hunde, som gang på gang kommer ind og har ondt, fordi de ikke har fået renset tænder eller lider af sygdomme. Der kommer også hunde, som måske burde være aflivet. Jeg kan se, at de lider, og uanset hvor jeg rører dem, har de ondt. Det er et svært emne at tage op med kunderne, men jeg siger min mening, hvis jeg mener, at de skal give hunden fred. Det er ikke altid, at kunderne lytter, og så er det ekstra hårdt, når hunden kommer her igen.

Møder du fordomme som hundefrisør?

Af og til spørger folk, om jeg kan leve af det, eller hvad jeg laver ved siden af. Så må jeg forklare, at jeg har mere end rigeligt at lave. Hvis en kunde ringer for at booke en tid nu, så kan jeg først klippe hunden i slutningen af januar. Og det seneste år har jeg ikke taget imod nye kunder.

Hvilken race kan du bedst lide at klippe?

Engelske og amerikanske cockerspaniels. De racer havde jeg som speciale, da jeg stod i lære i Valby, så de klipninger kan jeg til hudløshed. Det er dejlige hunde at arbejde med, og jeg får en enorm tilfredsstillelse af selve processen. Hunden kan starte med at ligne en fra The Beatles, fordi den har så meget hår på toppen af hovedet. Når den bliver klippet, synes jeg, den kommer til sin ret og ligner det, den skal.

Er du nogensinde blevet bidt?

I alle de år, der er gået, er jeg kun blevet bidt én eneste gang, og det var faktisk min egen skyld, fordi jeg ikke passede nok på.

Man lærer efterhånden hundene og deres kropssprog at kende. Hvis hunden flakker med øjnene og bakker lidt, når den kommer ind, ved man, at den er nervøs. Så er man nødt til at slappe af og ignorere den lidt. Derfor plejer jeg at sige, at man skal have en engels tålmodighed, hvis man vil arbejde med hunde.