Tom McEwan er gæst i ny lydserie: Det er ikke en god idé at gå i stå efter et langt arbejdsliv

Store tanker om livet har Tom McEwan altid haft – og også om døden efter et dødeligt knivangreb. De mange overvejelser deler den 78-årige skuespiller og musiker i en ny lydserie, ”Senior – med mening”

Tom McEwan gik som dreng på en katolsk skole med en meget streng disciplin. Senere i livet har han udøvet sin version af næstekærlighed på en anden måde gennem foreninger, der hjælper mennesker i nød. –
Tom McEwan gik som dreng på en katolsk skole med en meget streng disciplin. Senere i livet har han udøvet sin version af næstekærlighed på en anden måde gennem foreninger, der hjælper mennesker i nød. – . Foto: Iben Gad.

Med sine 78 år er Tom McEwan stadig særdeles aktiv og spiller adskillige jobs over hele landet med musikere i alle aldre, ofte fra den yngre generation.

Han anbefaler alle at tænke og agere positivt og aktivt overveje, hvad vi vil bruge vores sene år til, for at få det bedste ud af livet.

Denne opfordring fra musiker, skuespiller og tidligere lærer kommer i Kristeligt Dagblads nye lydserie ”Senior – med mening”, der har premiere i dag med Tom McEwan som gæst.

”Jeg siger til især mænd på min egen alder, der ofte lukker sig inde efter et langt arbejdsliv eller er blevet alene, at det ikke er nogen god idé at gå i stå, men finde ud af, hvad man har glæde af,” siger Tom McEwan.

Alene bliver tankerne for kringlede, så vær social og grin med andre i stedet for at sidde hjemme, anbefaler han blandt andet i udsendelsen.

De fleste kender Tom Mc-Ewan for samarbejdet med Jesper Klein og Jess Ingerslev i ”Klyderne”, men også fra adskillige børne-tv-udsendelser som ”Omsen og Momsen”, ”Nu er det ikke sjovt længere” og ”Ude på noget”, hvor også Ghita Nørby og Tommy Kenter medvirkede.

Tom McEwan om at være senior med mening i ny serie i Kristeligt Dagblads lydavis.
Tom McEwan om at være senior med mening i ny serie i Kristeligt Dagblads lydavis.

Langt det meste af sit aktive liv har han som trommeslager spillet i adskillige bands, blandt andet Culpeper, og han nyder stadig at være med i mange sammenhænge i det danske jazzmiljø. Det er ofte flere gange om ugen, og musikken i selskab med musikere i alle aldre gør, at han ikke selv tænker på, at han er blevet 78 år.

Tom McEwans grundskole var en engelsk katolsk kostskole, hvor munkene udviste en mere end streng og kontant disciplin, hvilket han fortæller om i samtalen, og de års oplevelser fik ham til at vende sig fra katolicismen i ungdommen.

Tom blev læreruddannet på seminaret i Leicester, England, men havde lyst til udforske verden, hvilket førte ham til Silkeborg og Aarhus ad flere omgange.

”Der var så meget god musik og hyggelige mennesker, og for mig var Danmark frihed og glæde,” fortæller han, og efter fem år som lærer i England fik Tom ved et af sine besøg i Danmark tilbudt et fast lærerjob på Hareskovens Lilleskole i 1968.

Det førte ham til langt flere opgaver med musikken og på tv, og han fandt samtidig sin hustru, Terese Damsholt, som han stadig deler sit liv med i deres hyggelige hus i Søborg ved København.

Tom McEwan har været igennem mange overvejelser om livet og døden, ikke mindst dengang for år tilbage, hvor han blev røvet og knivstukket på åben gade og var døden nær. Hans tanker har også ofte gået til barndommens opvækst som katolik og det syn på livet, som munkene gav ham på kostskolen.

”Jeg troede, det drejede sig om næstekærlighed,” siger Tom McEwan med et skævt smil om munden, ”men at den ligefrem skulle bankes ind i os drenge, var jo lidt underligt. Jeg har derfor igennem årene fundet mig godt tilpas med at underholde og hjælpe andre, både rent praktisk og ved at engagere mig i foreninger, der kunne hjælpe mennesker i nød, og sådan ser jeg stadig på det i dag. Vi skal hjælpe hinanden, uanset hvor i verden vi befinder os. Livet er så kort, og vi skal have det bedste ud af det – og dele det med andre,” afslutter Tom McEwan med et stort smil om munden.

I dagens afsnit af ”Senior – med mening” kan man høre mere om Tom McEwans syn på de senere år i livet og på efterlivet. Han vil også kaste sig ud i tonernes verden på en helt speciel måde. God fornøjelse!