Torben ”pendler” hver dag, selvom han arbejder hjemme

Det er de færreste hjemmearbejdende, der savner regnvåde cykelture og overfyldte tog, men der kan være gode grunde til at bruge transporttiden til andet end at sove længe

Da Danmark lukkede ned, erstattede den 62-årige it-programmør Torben Olsen cykelturen til arbejdet med en daglig gåtur på mellem syv og ni kilometer. – Privatfoto.
Da Danmark lukkede ned, erstattede den 62-årige it-programmør Torben Olsen cykelturen til arbejdet med en daglig gåtur på mellem syv og ni kilometer. – Privatfoto.

Er man en af dem, der har stiftet bekendtskab med hjemmearbejdspladsen, vil man med al sandsynlighed erklære sig enig i, at den kommer med både fordele og ulemper. Dårlig arbejdsstilling og svigtende teknik er blevet hverdagskost, men skal man nævne én ting, de færreste ser tilbage på med længsel, er det den daglige transporttid til og fra arbejde.

For en stund er det slut med regnvåde cykelture, overfyldte tog og lange bilkøer. I stedet kan mange stille vækkeuret til en time senere og tage hul på arbejdsdagen få meter fra den lune seng. Det lyder måske som et besnærende alternativ til den hektiske morgentrafik, og derfor kan det da også synes overraskende, at nogle alligevel bruger morgentimerne på at bevæge sig fra A til B.

”Da Danmark lukkede ned sidste år, tænkte jeg med det samme: Hvis ikke jeg gør et eller andet, så dør jeg her i min stol,” siger 62-årige Torben Olsen.

At arbejde hjemme var til at overkomme i sig selv, men udsigten til at tilbringe størstedelen af dagen indendørs blev for meget af det gode. Derfor besluttede han at få mest muligt ud af situationen, og nu er cykelturen til arbejdet som it-programmør erstattet med en daglig gåtur på mellem syv og ni kilometer.

”Det giver mig en enormt stor glæde at kunne begynde dagen med et skud frisk luft,” fortæller han.

”Jeg kan selvfølgelig mærke fordelene fysisk, men også psykisk. Overskuddet bliver større. Og så er det fantastisk at kunne nyde byen helt uforstyrret.”

Siden den første nedlukning er det blevet til mere end 3000 kilometer gennem Københavns gader. Som regel foreviger Torben Olsen den daglige gåtur med et foto, og ellers nyder han at tage byen ind med musik i ørerne. Indimellem har han sågar glæde af at besøge sine børn, der også arbejder hjemmefra. Det bliver til kvalitetstid i form af en kop kaffe eller en slentretur på Assistens Kirkegård i København. Alt sammen i tidsrummet mellem halv syv og halv ni om morgenen, hvorefter han er klar til at lukke op for hjemmekontoret.

”Siden marts sidste år har jeg gået hver eneste dag. Jeg springer det aldrig over. Det er vigtigt for mig at komme afsted dagligt og bevare rutinen,” siger han.

Det gælder uanset vejret, der skal være usædvanligt dårligt, før han udskyder turen til om eftermiddagen.

Alt tyder på, at det er Torben Olsen og ikke syvsoverne, der har fat i den lange ende. Når man arbejder hjemmefra, skal man nemlig ikke undervurdere den indvirkning, en rask gå- eller cykeltur kan have på den overordnede trivsel. I de fleste tilfælde giver transporttiden lejlighed til at reflektere over dagen, forberede gøremål og fordøje indtryk. Alt sammen noget, det er særligt vigtigt at holde fast i under corona.

”Hvis der er noget, folk især mangler her i coronatiden, er det forandringsmarkører. Arbejde og fritid flyder sammen, når vi ikke længere har den daglige transporttid at gøre godt med,” fortæller Mikael Rasmussen, der som søvnvejleder og forfatter har beskæftiget sig med danskernes trivsel i mange år.

Han peger på, at det især er vigtigt at udsætte sig selv for sollys så tidligt som muligt, hvis man vil styrke sin trivsel, også selvom man arbejder hjemme, og en ekstra time på øjet kan synes fristende.

”Jo mere lys vi får, jo bedre er det. Lys skaber serotonin og er med til at regulere vores døgnrytme,” forklarer han:

”Døgnrytmen er rykket for rigtig mange mennesker under corona, fordi de sidder hjemme. Mindre lys om morgenen betyder, at vi har sværere ved at falde i søvn om aftenen, og så er den nedadgående spiral allerede sat i gang.”

At det hjælper at være veludhvilet, når man skal håndtere en presset corona-hverdag, giver næsten sig selv. Derfor kan man med fordel kopiere den daglige gå- eller cykeltur til og fra arbejde, hvis man vil give trivslen et nøk opad.

Mindre kan dog også gøre det, og derfor skal der lyde en generel opfordring fra Bagsiden om at snøre skoene og begive sig på opdagelse i sit nærområde. Jo tidligere på dagen, jo bedre.