Træd i spinaten!

Det er højsæson for spinat, der kan bruges til både morgen- og aftensmad

Det er sæson for frisk spinat, som kan passe godt både til æg om morgenen og ris til aftenretten. – Begge fotos: Poul Joachim Stender.
Det er sæson for frisk spinat, som kan passe godt både til æg om morgenen og ris til aftenretten. – Begge fotos: Poul Joachim Stender.

Israel er kendt for sin fantastiske morgenmad. Hotellerne nøjes ikke med at servere yoghurt og mysli og kogte æg. Der er masser af varme retter. Supper, pocherede æg i chili-tomatsovs, auberginer stegt i olivenolie, kød, lasagne og hvad ens hotel ellers kan finde på.

Hver gang jeg er af sted med de grupper, jeg er rejseleder for i Israel, undrer jeg mig over, at mine medrejsende ikke kaster sig over de varme retter, men ofte fortærer nøjagtig det samme som i Danmark. En kedelig ostemad og masser af fiberdrys på en tam yoghurt.

Skulle ens elskede være typen, der morgen efter morgen spiser nøjagtig det samme, så giv hende eller ham et fedt wakeup-call til livet med en omgang smørristet brød med flødestuvet spinat og et spejlæg. En bedre start på dagen kan man ikke få. Og skulle vedkommende blive sur over en flødestuvet spinat klokken 6.30 om morgenen og påstå, at man har trådt i spinaten, så råd bod på det ved at træde endnu mere i spinaten om aftenen ved at servere en superfrisk spanakoriso.

Det er en græsk ret, som ikke mange danskere kender, men hvis de gjorde det, kunne den risikere at udkonkurrere stegt flæsk som nationalret. Spanakoriso består af spinat og ris, der er en forbløffende velsmagende kombination.

Man kan vælge, om man ønsker at servere retten kold eller varm. Men det burde være påkrævet, at spanakoriso blev indtaget sammen med den verdensberømte, græske retsina-hvidvin med harpiks i.

En superfrisk spanakoriso, der består af spinat og ris.
En superfrisk spanakoriso, der består af spinat og ris.