Tro, håb og hastighed på eksistenskursus

Rønshoved inviterer i samarbejde med Kristeligt Dagblad til højskoleuge, hvor eftertanke, fordybelse og diskussion er i højsædet. På ugen bliver vi klogere på eksistentielle emner, såsom tro, håb og kærlighed

På denne højskoleuge bliver eftertanke og fordybelse vævet sammen med tidens væsentlige debatter. –
På denne højskoleuge bliver eftertanke og fordybelse vævet sammen med tidens væsentlige debatter. – . Foto: Rønshoved Højskole.

Vi lever i dag i en verden under hastig forandring – hvad enten det er samfund, teknologi eller natur, synes meget at forvandles i denne tid, men i hvilken retning? Og hvad forbliver uændret?

Rønshoved Højskole – Højskolen ved Flensborg Fjord byder i samarbejde med Kristeligt Dagblad indenfor til en højskoleuge, hvor eftertanke og fordybelse væves sammen med tidens væsentlige debatter. En uge, hvor tro, håb og hastighed bringes i frugtbar samklang med blandt andet teknologi, klima og litteratur.

Mandag byder på velkomstforedrag ved forstander Thue Kjærhus, der vil fortælle om Rønshoved Højskoles historie som genforeningshøjskole med dens særlige placering i grænselandet.

Tirsdagens røde tråd er tro, håb og kærlighed. Hvor teolog og højskolelærer Andreas Pilekjær om formiddagen spørger, hvad tro egentlig er, vil lektor Bertel Nygaard tage håbet under kyndig behandling om eftermiddagen. Kærligheden besynges i selskab med viceforstander Nina Kjærhus, der udvælger nogle af Højskolesangbogens fineste sange om netop dette og lader første dag slutte med fællessang.

Samfund og samtid kommer i fokus, når Thue Kjærhus onsdag holder foredraget: Hastighed og modernitet – et blik på Tysklands historie. Om eftermiddagen flytter vi os fra mennesket i samfundets store rum til det mangfoldige liv i konkrete rum, når arkitekt og forsker Camilla Ryhl fortæller om inkluderende arkitektur. Aftenen runder vi af i selskab med højskolelærer Søren Hviid Pedersen, der fortæller om C.S. Lewis’ eventyrlige kristendom.

Torsdag er samtalen i højsædet, når tre studiekredse løber af stablen: vælg mellem aktuel debat, klassisk litteratur eller en travetur i skolens naturskønne omgivelser.

Kønsidentitet, sport samt doping og fairplay er på plakaten, når lektor i idræt Ask Vest Christiansen fra Aarhus Universitet holder foredraget: Hun løber som en mand. Vi runder dagen af med filmen ”Himlen over Berlin”. Fredag gæstes vi af forsker ved DTU Jens Olaf Pepke Pedersen, der blandt andet har leveret bidrag til FN’s seneste klimarapport. Han vil tale om et arktis i forandring. Resten af dagen står i musikkens tegn. Musikhistoriker og højskolelærer Tim Pohle giver optakten til aftenens koncertoplevelse, når han indfører tilhørerne i Mozart og Brahms. Om aftenen besøger vi koncertsalen Alsion for at høre Sønderjyllands Symfoniorkester spille med Esbjerg Ensemble. Lørdag står i litteraturens tegn. Markus Floris Christensen fra Flensborg Universitet tager angst som grundvilkår op: Hvordan ser angsten ud, når vi ser den gennem litteraturens og filosofiens briller? Vi bevæger os ind i krydsfeltet mellem teknologi, menneske og klima i selskab med professor David Budtz Pedersen. Vi sætter punktum for ugen med festmiddag lørdag aften og hilser af søndag formiddag.

Andreas Pilekjær er højskolelærer. Nina Kjærhus er viceforstander.