Troldkvinden i Horsens Fjord

På Gyllingnæs boede en troldkvinde, som var blevet så vred over at høre kirkeklokkerne i Vær Kirke, at hun besluttede sig for at begrave kirken, fortæller sagnet

2Dybt inde i Horsens Fjord syd for Gyllingnæs ligger naturreservatet Vorsø på blot 62 hektar. For at komme hertil må man vade 900 meter ud i fjorden. Her er ikke adgang for publikum, medmindre man er i følgeskab med øens opsynsmand. –
2Dybt inde i Horsens Fjord syd for Gyllingnæs ligger naturreservatet Vorsø på blot 62 hektar. For at komme hertil må man vade 900 meter ud i fjorden. Her er ikke adgang for publikum, medmindre man er i følgeskab med øens opsynsmand. – Foto: .

Horsens Fjord er rig på øer, kendte som ukendte, hver især med sin egen charme.

Men dybt inde i fjorden syd for Gyllingnæs ligger naturreservatet Vorsø på blot 62 hektar omgivet af tre langøer mod nord og en såkaldt kalv mod syd. Øerne er omgivet af en vis mystik, da der er adgang forbudt, og i det lokale folkesagn er der da også en troldkvinde involveret i øernes tilblivelse. Sådan lyder i hvert fald historen, som den er fortalt af den lokale overlærer Mikkelsen i Søvind:

LÆS OGSÅ: Det Sydfynske Øhav - et miniparadis for lystsejlere

På Gyllingnæs boede en troldkvinde, som var blevet så vred over at høre kirkeklokkerne i Vær Kirke, at hun besluttede sig for at begrave kirken. Hun fyldte derfor sit forklæde med jord og begav sig på vej mod syd langs stranden. Men da hun var kommet et stykke vej, gik der et lille hul i forklædet, og der løb noget jord ud. Derved opstod Langøerne. Men hullet blev større, og da troldkvinden ville samle forklædet lidt, revnede det, og en lidt større mængde jord løb ud det blev til Vorsø. Til slut gik forklædebåndet i stykker, og hun tabte resten af jorden som blev til Vorsø Kalv.

Historien kan læses i bogen Vorsø, skrevet af Kaj Halberg og Jens Gregersen. Sidstnævnte er øens opsynsmand, ornitolog, forfatter og tegner.