Lam og pocherede æg: Den perfekte påskemiddag

Ligesom en kylling bryder ud gennem en æggeskal, brød Jesus ud af graven påskemorgen. Læs eller genlæs Poul Joachim Stenders opskrift på påskelammet, der symboliserer Jesus, der besejrede døden

Lam hører påsken til. Denne lammekølle skal steges med blandt andet fennikel, citron, hvidløg, rosmarin og timian.
Lam hører påsken til. Denne lammekølle skal steges med blandt andet fennikel, citron, hvidløg, rosmarin og timian. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Det er svært at finde huller i konfirmandernes uvidenhed. Adskillige gange har jeg den sidste måned holdt et æg op foran øjnene på dem og doceret: ”Så fat det dog, børn. Ligesom en kylling bryder ud gennem denne æggeskal, brød Jesus ud af graven påskemorgen. Derfor er ægget et påskesymbol. Kan I ikke se det. Ægget er graven. Jesus bryder ud gennem den forseglede grav. Bang!”.

De har set på mig, som om jeg kom fra en anden planet. Mange gange har jeg også spurgt konfirmanderne, om de spiste nogle særlige retter i påskeferien. Det var der ingen, der mente, at de gjorde. Sådan et svar kan få mig til at se rødt over ungdommens manglende dannelse. Indigneret har jeg spurgt dem, om de ikke spiste lam.

”Kan I ikke huske, at vi så ”Exodus” i biffen for nylig. Jøderne smurte lammeblod på deres dørstolper, så døden skulle gå deres døre forbi. Først efter den plage, der dræbte alle de førstefødte egyptere, gav Farao dem friheden efter 400 års trældom, og de gik gennem Det Røde Hav, der skilte ad som en hollandaisesovs, der er blevet tilberedt forkert. Siger det jer ikke noget?”.

Det er tydeligt, at lammestegen står i korsets tegn hos Poul Joachim Stender.
Det er tydeligt, at lammestegen står i korsets tegn hos Poul Joachim Stender. Foto: Poul Joachim Stender

Og igen har de set på mig, som om jeg var på Venus, og de sad på Jorden.

”Kan I heller ikke huske, at jeg har fortalt, at Jesus er det nye påskelam? Vi spiser lam for at huske, at Jesus i påsken gav os friheden. Han gav døden knock out”.

Og da jeg har læst et eller andet sted, at præster skal være pædagogiske, har jeg fodret konfirmanderne med billige chokoladeæg og røget lammekød med en opfordring til at tygge på påsken. Æggene røg ned. Lammekødet lå urørt på fadet. Men hvad end konfirmanderne spiser i påsken, er vi nogle, der spiser masser af æg og lammekød. Så hermed to opskrifter til nogle påskeretter med smag af påskens budskab. Retten med de pocherede æg spiser vi for at huske, når man med tænderne bryder hul på æggene, at Jesus brød hul på graven påskemorgen.

Pocherede æg med stenbiderrogn og ramsløgcremefraiche (4 pers.)

  • 500 g renset stenbiderrogn
  • 4 friske æg
  • 2 dl cremefraiche (18 procent)
  • 1 potte ramsløg (fås i større supermarkeder)
  • 1 bdt. persille
  • 1 bdt. dild
  • salt
  • peber

Smag den rensede stenbiderrogn til med salt, hvis det ikke allerede er sket. Rens dild og persille og hak det groft. Lav en grøn rede af urterne. Pocher æggene et ad gangen og soigner dem. Læg et æg på hver rede. Placer en gavmild portion stenbiderrogn ovenpå. Hak ramsløgene fint, bland dem med cremefraichen, smag til med salt og peber og kom en klat ramsløg-cremefraiche oven på de mange æg. Spises med ristet brød.

Lammekølle med fennikel, citroner, timian, rosmarin og hvidløg (4 pers.)

  • 1 lammekølle på cirka 2 kg
  • 6 fennikler
  • 6 økologiske citroner
  • 12 kinesiske hvidløg
  • 1 stor bundt rosmarin
  • 1 stor bundt timian
  • 2 dl hvidvin
  • 3 dl god olivenolie
  • salt
  • peber

Soigner lammekøllen og find en stor bradepande frem. Skær fenniklerne ud i både. Vask citronerne og del hver af dem i to. Vask hvidløgene (men fjern ikke skallen), rosmarinen og timianen. Fordel grøntsager, hvidløg, urter og overskårne citroner i bradepanden. Hæld hvidvinen over. Dernæst olivenolien. Drys med rigeligt salt og peber og masser med hænderne grøntsager, hvidløg, urter, lammekølle og citroner godt ind i olien, vinen, saltet og peberet. Sæt i ovnen ved 190 grader og lad det stege cirka 2-2 time. Sørg for med jævne mellemrum at vende grøntsagerne, så de ikke tørrer ud. Serveres med friskbagt brød.

Artiklen blev oprindeligt udgivet den 28/3 2015. Den er senest redigeret den 27/3 2018.