Tyske traditioner blev en del af julen i 1920’erne

Julen i 1920’erne var præget af genforening og krise. Alligevel skulle der ikke mangle noget i den søde juletid, kunne man læse i Kristeligt Dagblad

I løbet af 1920’erne havde de fleste danske byer også et juletræ. Her ankommer to togvogne fyldt med juletræer til København i julen 1921. – Foto: Holger Damgaard/Ritzau Scanpix.
I løbet af 1920’erne havde de fleste danske byer også et juletræ. Her ankommer to togvogne fyldt med juletræer til København i julen 1921. – Foto: Holger Damgaard/Ritzau Scanpix.

Reportager fra julefrokoster for fattige folk og annoncer om hjælp til fattige i juletiden fyldte i Kristelig Dagblads spalter i 1920’erne. Årtiet i mellemkrigstiden satte skub i banebrydende tanker i kulturen, men var også kendetegnet ved stor arbejdsløshed.

I avisen den 19. december 1925 stod der således i en annonce for Kirkens Korshær:

”Truende Udsigter staar Tusinder af Hjem overfor i København paa Grund af den store Arbejdsløshed og de fortvivlede Boligforhold. Den Jul og den Vinter, vi staar overfor, synes at skulle blive streng at komme igennem, hvis ikke Mennesker med Evne og Hjertelag vil slippe noget af deres eget til Fordel for de mange, som har det meget trangt.”

Julen i 1920’erne var karakteriseret af, hvor i Danmark man boede, om man var bosat i byen eller på landet, og af hvor man befandt sig på indkomstspekteret, fortæller museumsinspektør for Den Gamle By Anna Wowk Vestergaard, der i denne måned fungerer som juleinspektør.

1920 var nemlig det år, hvor Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark, efter at have været en del af Tyskland:

”Det betyder, at denne del af Jylland var de første til at overtage tyske traditioner. Et godt eksempel er adventskransen, som vandrede op igennem Sønderjylland,” siger Anna Wowk Vestergaard.

Det første offentlige juletræ i Danmark blev tændt i julen 1914 på Rådhuspladsen i København. Og i løbet af 1920’erne havde de fleste byer også et juletræ stående, og husene var ofte pyntet med guirlander:

”Hvis man var en af dem, der fulgte med tiden og var lidt moderne, kunne man godt pynte sit juletræ med en elektrisk juletræskæde. Det var ikke alle familier, der havde råd til et juletræ, men juletræet var bredt udbredt i Danmark i 1920’erne” siger Anna Wowk Vestergaard.

Hvis man ville give en god julegave for 100 år siden, vidner et interview med en boghandler i avisen om, at bøger også dengang var alle tiders julegaveidé:

”Der sælges altsaa mange Bøger til Jul? — Ja, Handelen gaar umaadelig livligt,” stod der den 19. december 1921.

Selvom årtiet havde strenge kår, skulle julen ikke mangle noget. En reportage fra en julefest i Barnets Hus den 28. december 1929 viste, at børnene havde en god fest. Der var både middag, julemand og julegaver.

”Det var egentlig forbløffende, hvor hurtigt Fadene blev tomme, men endnu mere forbløffende, hvor hurtigt de blev fyldt igen. Da der omsider absolut ikke var nogen Chancer for at kunne spise mere, blev Juleposten bragt ind. Det var vel en Begivenhed! Der blev stille i Salen, hvor højlydt Munterhed nylig havde hersket. Med høj, klar Røst læste Forstanderen de respektive Navne op, medens 50 Par længselsfulde Barneøjne fæstede sig ved hans Læber,” stod der i avisen om julefesten i Barnets Hus.