Tyttebær-Maja havde fat i noget: Bærrene er en ren sundhedsbombe

Norske forskere har dokumenteret, hvor sunde tyttebær er, især de mest modne bær, der stadig kan plukkes i disse uger

Det er et godt tyttebærår, i hvert fald i Norge. Og tyttebær er blandt de sundeste bær, påviser norske forskere.
Det er et godt tyttebærår, i hvert fald i Norge. Og tyttebær er blandt de sundeste bær, påviser norske forskere. Foto: Jørgen Bausager/Ritzau Scanpix.

Tyttebærsæsonen er ved at være slut, men det er ikke for sent at finde de runde, røde bær, og der er en særlig god grund til at plukke dem og sætte tænderne i de meget modne bær. Det vidste Tyttebær-Maja fra Lønneberg måske, som vel fik sit navn af Astrid Lindgren for sin viden og brug af tyttebær, så Emil og de andre fra Katholt i historierne kunne blive mætte og sunde. Og det sidste vidste Egtvedpigen måske også for over 3000 år siden. Da hun blev fundet nær Vejle, opdagede arkæologerne resterne af en barkspand med bundfald af øl lavet på tyttebær. 

Norske forskere kan nu slå fast, hvor sunde tyttebær og ikke mindst de modne af dem faktisk er. Ifølge forskning.no har forskerne især fokuseret på polyfenoler, som er en gruppe af antioxidanter, der findes i mange varianter i planter. Polyfenoler har mange sundhedsmæssige egenskaber, ikke mindst nedsætter de risikoen for hjerte-kar-sygdomme og bekæmper celleskader. Og de kan også forebygge urinvejsinfektioner på samme måde som tranebær.