Tyve havde en kran med, da de forsøgte at stjæle en egyptisk faraostatue af massiv granit

Det var svært at komme med en bortforklaring, da tre mænd blev fanget i det sydlige Egypten, mens de forsøgte at stjæle en granitstatue af en egyptisk farao ved hjælp af en kran

Der er mange høje Ramses II-statuer i Egypten. Her ved templet i Karnak i Egypten.
Der er mange høje Ramses II-statuer i Egypten. Her ved templet i Karnak i Egypten. . Foto: Petr Svancara/AP/Ritzau Scanpix.

I sidste uge forsøgte tre mænd at stjæle en flere tusind år gammel statue af Ramses II – en af de mest magtfulde faraoer i det gamle Egypten.

Tyveri af arkæologiske genstande i Egypten med henblik på salg er langtfra ukendt. Der findes utallige ulovlige udgravninger, og alene de seneste ti år har det nordafrikanske land opsporet 29.000 antikviteter, som er endt i udlandet på ulovlig vis.

Men trekløveret havde alligevel sat barren noget højt.

Ramses II-statuen er nemlig ikke sådan lige til at tage med under armen: Der er tale om en granitstatue, der er tre meter lang og en meter bred – og så vejer den hele 10 tons.

Med sig havde de tre tyve derfor en kran, med hvilken de forsøgte at bugsere den uhåndterbare statue væk fra sin plads i den sydlige Aswan-region i Egypten. De havde også taget spader og skovle med, da de angiveligt havde planer om at udgrave andre antikviteter i området, der er kendt for sine mange arkæologiske skatte

Mændene blev fanget midt i ugerningen og efterfølgende anholdt.

Sarah Parcak, antropologiprofessor ved Alabama Universitet i Birmingham, forsker i arkæologiske plyndringsmønstre i Egypten. Til Washington Post siger hun, at forsøget på at stjæle Ramses-statuen var noget helt nyt: 

"At stjæle en 10 tons tung statue – jeg mener, det er jo ikke, fordi du kan læsse den i bagagerummet på din bil og køre. Jeg har flyttet flere tons tunge sten i Egypten, og det er en proces, der tager dagevis, og som ikke er sikker."

Det globale antikvitetsmarked er ekstremt lukrativt, og Egypten er langtfra det eneste land, hvis historiske skatte er endt i udlandet på ulovlig vis. Det undersøgende Athar-projekt afslørede for et par år siden, hvordan Facebook spiller en afgørende rolle i organiseret ulovlig handel med genstande, hvor hundredtusindvis af mennesker deltager.

En diskussion, der er blusset op de seneste år, har handlet om repatriering af genstande stjålet af de tidligere kolonimagter i Afrika. Her har især tilbageleveringen af de såkaldte Benin-bronzer – en samlet betegnelse for over 1000 genstande, som britiske soldater i 1897 stjal fra Beninriget i det nuværende Nigeria – fyldt.

Så sent som i december 2022 leverede Tyskland 20 Benin-bronzer tilbage til Nigeria, og i november blev Horniman Museum and Gardens i London det første britiske museum til at sende Benin-bronzer retur.

Også Nationalmuseet i København har i sin samling fire Benin-bronzer, der stammer fra briternes plyndringstogt.