Udstilling viser danefæ med dramatisk historie

Nationalmuseet åbner den 30. januar årets danefæudstilling, hvor besøgende kan se genstande med særlig kulturhistorisk værdi

Sølvbægre, sølvskeer og våbendele fra en svensk officers personlige udstyr blev fundet ved Sose Odde på Bornholm, hvor en tragisk skibskatastrofe fandt sted i december 1678.
Sølvbægre, sølvskeer og våbendele fra en svensk officers personlige udstyr blev fundet ved Sose Odde på Bornholm, hvor en tragisk skibskatastrofe fandt sted i december 1678. Foto: Nationalmuseet.

Natten mellem den 4. og den 5. december 1678 udspillede en af danmarkshistoriens største skibskatastrofer sig ved den bornholmske kyst nær Rønne. 15 skibe forliste på revet ved Sose Odde denne stormfulde vinternat, og mindst 1000 mennesker mistede livet.

Danmark og Sverige lå i krig, og de druknede var svenske soldater og deres familier på vej hjem fra Tyskland. Her havde de overgivet sig og fået frit lejde af den danske konges allierede, kurfyrsten af Brandenburg.

Selve katastrofenatten og det politiske magtspil op til den står beskrevet i historiske kilder - alligevel kender kun få til denne skibskatastrofe af nærmest Titanic'ske dimensioner.

På Bornholm er der dog mere udbredt kendskab til katastrofen, og lokale dykkerklubber har holdt øje langs kysten.

De seneste fund fra forliset er da også gjort af øboen Jens Bjørchmar Thomsen, da han snorklede på revet: To sølvbægre, tre sølvskeer, en parerstang, et greb fra en kårde og en dupsko fra en kårdeskede.

Genstandene kan ses på årets danefæudstilling på Nationalmuseet fra den 30. januar. Her udstilles et udvalg af danefæ; altså genstande med særlig kulturhistorisk værdi.

Udstillingen viser det bedste af det bedste og afspejler mangfoldigheden af fund fra de forskellige perioder. Så her er ikke kun guld, glimmer og vikingeskatte. Flere beskedent udseende genstande besidder nemlig særlig kulturhistorisk værdi og bliver danefæ. Blandt de udstillede fund er amuletter, dragtspænder, to guldfingerringe, en malmstøbt gryde, hængekors, ravsmykker og flintøkser fra den tidligste stenalder, et cirka 4000 år gammelt mands-kranium samt møntfund såsom en romersk denar, arabiske gulddinarer, en spansk real og en nederlandsk daler.

Nogle af fundene er uden kontekst, mens andre har en stadfæstet historie - og til de sidste hører genstandene fra Sose Odde.

”Sølvgenstandene på udstillingen hører til de bedre fund fra Sose. For selvom så mange skibe forliste, har bølgerne tæsket løs på kysten, så man kan ikke bare dykke ned og finde hele vrag fulde af gods,” forklarer museumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet. Strøm- og vindforholdene har betydet, at skibsdele og genstande er spredt viden om. Men der er fortsat ting at finde, som det seneste fund viser.

”Igennem årene er der løbende gjort fund af genstande efter forliset, men nu går der længere tid imellem, og særligt med finere fund som de her sølvgenstande,” påpeger Jakob Seerup.

Sølvgenstandene har givetvis været en officers spise- og våbenudstyr, og Jakob Seerup undrer sig lidt over de værdier og våben, der har været om bord på disse skibe:

”Her er jo tale om fjendtlige soldater, der ganske vist har overgivet sig og fået frit lejde hjem. Men de har fået lov til at tage værdifulde ting som sølvudstyret og tidligere fundne våben og regimentsfaner med. Det viser noget om datidens kodeks og æresbegreber, også i krig. For kurfyrsten lod altså fjenden sejle af sted fuldt bevæbnet i den overbevisning, at de svenske soldater holdt ord og tog hjem uden at gribe til våben igen.

På den måde får vi den store historie i den lille historie, for forlisene ved Sose Odde satte jo ikke dybe aftryk i historiebøgerne trods katastrofens omfang. Tabene af skibe og menneskeliv var store, men forliset fik ingen betydning for krigens forløb og forsvandt derfor i glemslen”.

På danefæudstillingen får den svenske officers sølvbægre og de grusomme forlis den vinternat i 1678 dog en velfortjent plads i vores erindring.