Ulrik ånder Brexit fra morgen til aften

Som souschef på den danske ambassade i Storbritannien består Ulrik E. Petersens arbejde i at beskrive den politiske situation i landet

Ulrik E. Petersen på arbejde på den danske ambassade i London. Arbejdet finder han meget interessant, men det kan være hårdt at være væk fra familien.
Ulrik E. Petersen på arbejde på den danske ambassade i London. Arbejdet finder han meget interessant, men det kan være hårdt at være væk fra familien. . Foto: Privatfoto.

Hvordan opstod din interesse for jobbet?

"Jeg har primært arbejdet med europæisk politik og sikkerheds- og forsvarspolitik i min karriere i Udenrigsministeriet, så London var et naturligt valg, da muligheden dukkede op. Den danske ambassade i Storbritannien er en af de største ambassader, som Danmark har, og samarbejdet med Storbritannien er centralt både politisk og økonomisk. Og det hører med til historien, at jeg fik Brexit som opgave oveni, og det er svært at sige nej til."

Hvordan har Brexit påvirket dit job?

"Brexit har påvirket mit job fundamentalt. Jeg og mine medarbejdere prøver at forstå situationen og kommunikere, hvad vi ved, hjem til Danmark. Det er klart det, jeg bruger mest tid på. Brexit er det, jeg ånder fra morgen til aften. Det er det mest afgørende spørgsmål i nyere tid for både Storbritannien og Europa, og at være midt i det er utroligt spændende. Det er professionelt udfordrende, og både politisk og teknisk er det rasende kompliceret. Men det sker også på en trist baggrund. Jeg er ret anglofil og vild med britisk politik og kultur. Jeg har også boet herovre ad flere omgange, så det gør selvfølgelig indtryk, det der sker."

Hvornår sætter du mest pris på dit arbejde?

"Vores opgaver på ambassaden er ikke kun at følge politikken, men også at hjælpe danske virksomheder, hjælpe danskere i Storbritannien, øge kendskabet til dansk kunst og kultur herovre og fortælle briterne, hvad Danmark har at byde på. Jeg sætter mest pris på mit arbejde, når vi yder konkret hjælp til danskere her i Storbritannien. Når eksempelvis danskere kommer ind på ambassaden og har brug for hjælp. Hvis du tager den politiske hat på, sætter jeg mest pris på mit arbejde, når vi bidrager til beslutningsprocesser hjemme i Danmark. Det er vores opgave at hjælpe til, at beslutninger derhjemme om for eksempel Brexit træffes på et så informeret grundlag som muligt."

Kan du huske en særlig god oplevelse?

"Brexit er en opgave i sig selv og er en utrolig spændende ting at arbejde med. Det er 'once in a life time', at der sker noget af den karakter."

Hvad er det værste ved dit arbejde?

"Det her kommer til at lyde 'corny' men jeg synes ikke, at der er nogle opgaver, der er slemme. Det værste ved mit arbejde er, at jeg er adskilt fra min familie. Det er et kendt vilkår i Udenrigsministeriet, så det er ikke nogen overraskelse eller klagesang. Jeg har tidligere taget min familie med til et andet land. Men den her gang gjorde vi det på en anden måde. Min kone har en karriere, som hun skal tage sig af, og det passer med vores søns skolegang i Danmark, at de blev hjemme. Så vi har været meget adskilt. Nu er min datter heldigvis flyttet herover og er blevet glad for London efterfølgende."

Hvad ville du ønske, at andre vidste om dit job?

"Når man siger, at man er diplomat, tænker nogle, at det handler om bonede gulve og cocktailparties. Men virkeligheden er en hel del anderledes. Jeg ville ønske, at folk vidste, at det arbejde, vi laver på ambassaderne, er helt ude ved frontlinjen – for at fremme danske interesser, for at støtte danske virksomheder og hjælpe danske borgere. Og mine kolleger på andre ambassader gør det samme i deres lande. Jeg tror, at der er en anerkendelse af vores arbejde, men folk har måske indimellem et for festligt billede af, hvad diplomater laver."