Efter en svær barndom og ungdom er Ulrik Tønnesen, født 1995, godt i gang med en uddannelse som elektriker og med at fotografere.
Han voksede op på landet nogle kilometer øst for Aakirkeby, men bor nu i Rønne. Siden barndommen har han døjet med Aspergers syndrom. Sygdommen plager ham stadig, men han er blevet bedre til at tackle den, han er blevet mere social og er tæt på at afslutte sin uddannelse som elektriker i Rønne.
Men i barndommen og ungdommen havde han det bedst med at være alene, og han var glad for at være ude, hvor han kunne fordybe sig.
”Jeg fandt stor glæde ved at iagttage naturen og blev især fuldstændig opslugt af de små ting, der var en ny og stor verden, som foldede sig ud og fik mig til at glemme mig selv og finde ro," fortæller Ulrik mig i telefonen.

Han begyndte at fotografere, hvad han så, og det var gennem en håndfuld spændende billeder på sociale medier, jeg lærte ham at kende og inviterede ham på tur i Almindingen for at finde og fotografere den strålende blå bøgeløber. Det er en stor og prægtig bille, som er meget sjælden i Danmark bortset fra på Bornholm og derfor også kaldes ”den blå bornholmer”.

Udviklet sin teknik
Vi havde nogle gode timer i skoven, hvor vi fandt den blå, blå bille, og Ulrik gik til fotoopgaven med alvorlig entusiasme. Han fik taget en stribe makrobilleder meget tæt på, og arbejdede ihærdigt med lyset for at få mest muligt drama ind i billederne.
Det er nu fire år siden, og via danske og udenlandske ligesindede har han nu udviklet sin teknik og investeret i udstyr, så han kan tage portrætter og detaljer af insekter meget tæt på og sammensætte op til et par hundrede billeder til ét, så dybdeskarpheden bliver kolossal.

For et par uger siden sendte Ulrik mig et portræt af en husedderkop. Billedet af den ganske almindelige edderkop var magisk, mørkt og dramatisk og lignede noget fra en science fiction film om livet på andre planeter, men viser blot en skabning, som findes i skumle hjørner i næsten ethvert hus i Danmark.
At tage så flotte og udtryksfulde portrætter af smådyr kræver både teknisk perfektion og et blik for det æstetiske og kunstneriske. Jeg var dybt imponeret og spurgte, om jeg måtte skrive om ham og hans billeder.

En lille håndfuld
Efter et par ugers betænkningstid sagde Ulrik ja, hvilket jeg er utrolig glad for.
Han er en af blot en lille håndfuld personer, der har taget denne særlige form for portrætfotografi til sig i Danmark, men i udlandet er der mange, som Ulrik er i kontakt med og bliver inspireret af.
Aspergers syndrom fører ofte til en vis tilbageholdenhed over for at vise omverdenen, hvad man kan, men her er nogle eksempler på Ulriks små mesterværker. De vidner om, at det store findes i det små, og om, og at selv de mindste skabninger kan gøre mirakler i menneskers liv, når det ikke er let.
Herunder er der flere af Ulriks billeder.



