Prøv avisen

Ung iværksætter: Vi skal være bedre til at komme hinanden ved

Sidste år sagde den unge iværksætter Yonas Alizadeh sit faste job op for at vie al sin tid til at udvikle app’en Hellow. Et socialt medie, der skal gøre det let for os at mødes med fremmede om de interesser, vi ikke vidste, vi havde tilfælles. – Foto: Kasper Junge Wester

Sociale medier i dag er meget asociale, mener den unge iværksætter Yonas Alizadeh, der står bag en ny app, som skal forbinde danskerne i den virkelige verden

”Hvem vil med til kulturnatten?”.

”Jeg er lige begyndt til klatring. Er der nogen herinde, der har lyst til at tage med?”.

Sådan ser et par af opslagene ud på app’en Hellow, som 26-årige Yonas Alizadeh har udviklet. Den unge iværksætter kalder sin nye opfindelse for et socialt medie, der dog adskiller sig fra eksisterende sociale medier som Facebook. Man kan hverken ”synes godt om” eller ”følge”, og der er ikke lagt op til at dele sit liv med andre gennem billeder og så videre.

Det er helt bevidst, forklarer Yonas Alizadeh. Formålet med Hellow er nemlig at få danskerne til at mødes i den virkelige verden for at dyrke fælles interesser – også med mennesker, man ikke kender.

”Jeg har fået nok af de eksisterende sociale medier. Jeg plejer faktisk at kalde dem asociale medier, for de gør det meget let for os ikke at mødes i virkeligheden. Gennem Instagram og Facebook ved vi jo allerede, hvad vores venner laver,” siger Yonas Alizadeh.

Han mener, det er vigtigt, at vi tør komme hinanden ved på tværs af alder, kultur og uddannelsesbaggrund. Hellow skal gøre det lettere for os at opsøge den nabo, vi aldrig har mødt, den studiekammerat, vi ikke kender navnet på, og den kollega, vi ikke deler afdeling med, og den nye ven at gå i teatret eller bare tale med. På app’en angiver man sin placering, hvorefter brugeren kan se, hvad andre i området foreslår af fælles aktiviteter.

Yonas Alizadeh fik idéen, da han flyttede til Odense for at studere robot-teknologi på Syddansk Universitet. Han kendte ingen, og han vidste ikke, hvor han skulle gå hen for at få nye bekendtskaber.

”I min klasse på studiet talte vi tit om, hvor svært det er at lære nye mennesker at kende. Jeg tror generelt, det ligger i vores natur som mennesker, at vi holder os til dem, vi allerede kender. Vi hilser ikke på hinanden i bussen eller på gaden, og vores omgangskreds består af forskellige bobler med gamle venner, som det ikke er let for andre at bryde ind i. Det gør det meget svært at få nye venner, særligt sent i livet, og det er ærgerligt,” siger Yonas Alizadeh.

Den unge iværksætter har store ambitioner med det nye sociale medie. Det er blandt andet hans håb, at det vil bidrage til at styrke integrationen. Yonas Alizadeh er selv født i Afghanistan i 1991, men da han var bare fire år gammel, flygtede han med sin familie til Danmark. De slog sig ned i et ghettoområde i Kolding, og her oplevede familien, at det var svært at lære danskerne at kende.

”Derfor tog mine forældre valget om at flytte til et kvarter kun med danskere. Men det er jo en stor beslutning at træffe. Hvis de havde haft Hellow, kunne de meget lettere have taget kontakt ved for eksempel at byde på middag, som jeg kan se, at én netop har gjort i Aarhus,” siger han.

I dag er Yonas Alizadeh færdiguddannet fra Syddansk Universitet og arbejder på fuld tid med Hellow sammen med et team af 11 medarbejdere.