Unik mosaik af kvindelig profet fundet i Galilæa

Den ældste og måske eneste afbildning af israelsk profet og dommer Debora er fundet ved en synagoge i gammel jødisk by

Arkæologerne har udgravet flere mosaikker, blandt andet en af hærføren Barak, der på dommeren og profetinden Deboras ordre gik til kamp mod kana'anæernes konge Jabin.
Arkæologerne har udgravet flere mosaikker, blandt andet en af hærføren Barak, der på dommeren og profetinden Deboras ordre gik til kamp mod kana'anæernes konge Jabin. Foto: Jim Haberman.

Dommer i Israel, jødisk profet og sejrherre i et slag mod kana’anæerne.

Det er nogle af titlerne hos den bibelfigur, som en nyligt udgravet mosaik i Israel gengiver. Det er nemlig den jødiske kvinde Deboras figur, der efter 1600 år er vendt tilbage til overfladen.

Debora er en af hovedpersonerne i Det Gamle Testamentes “Dommerbogen”. Helt præcist i kapitel fire, hvor hun, på Guds bud, sammen med hærføreren Barak besejrer kongen af Kana'an - et land omkring det nuværende Israel eller Palæstina - i et slag. Udover de to er kvinden Jael afgørende, da hun spidder den besejrede magts hærfører Sisera med en teltpløk.

Det er med andre ord to historisk afgørende israelske kvinder, der beskrives i det hellige jødiske skrift.

Alle fire israelske bibelfigurer - altså Debora, Barak, Jael og Sisera - er nu fundet afbildet på velbevarede mosaikpaneler i den jødiske by Huqoqs historiske synagoge. De religiøse mønstre dateres til det fjerde eller femte århundrede, og arkæologerne bag udgravningen erklærer Deboras og Jaels mosaikker som de ældste - og måske eneste - afbildninger af kvinderne.

Udgravningen er lavet af studerende og ansatte ved University of North Carolina i Chapel Hill. Til nyhedsmediet Religion News Service siger projektleder og professor Jodi Magness:

"Det her er ekstremt sjældent. Jeg kender ikke til andre afbildninger fra oldtiden af disse heltinder".

Dommerbogens nok mest kendte fortælling er historien om Samson, hvis kræfter har rod i heltens lange hår. Også han er gengivet i en mosaik tæt på synagogen, hvorfor arkæologerne gætter på, at handlingen beskrevet i bogen har udspillet sig i området. Mosaikkerne af kvinderne er nu sendt til konservering.

Udgravningen i det sydlige Galilæa kører på 10. sæson for det amerikanske universitet, og de kan altså nu bryste sig af at have fundet de første og ældste gengivelser af de markante kvinder.